JETRA

17. julij 2010 ob 13:31 | 763
Jetra so poleg kože največji organ človekovega telesa in imajo glavno vlogo pri presnovi ter številne druge naloge, kot je razstrupljevanje zdravil, skladiščenje glikogena in sinteza plazemskih proteinov. V jetrih nastaja žolč, ki je udeležen pri prebavi. Jetra odraslega človeka tehtajo približno med 1 in 2,5 kilograma in so mehak organ, oblikovan v obliki bumeranga. Ležijo tik pod prepono na desni strani zgornjega abdomna, desno od želodca. V njihovi bližini je tudi žolčnik, kjer se skladišči žolč.

Jetra so eden redkih notranjih organov, ki so sposobni naravne regeneracije; lahko se popolnoma obnovijo tudi, kadar je ostala le še četrtina neprizadetega tkiva.

Ali ste vedeli, da jetra nadzirajo trajanje delovanja nekaterih hormonov? Ko hormoni prehajajo skozi jetra, se inaktivirajo in gredo skozi ledvici v seč. Zato zdravniki ugotavljajo morebitno nosečnost s preskusom hormonskih sprememb v seču.

slika


Jetra so največji organ za presnavljanje

Jetra dobivajo kri od jetrne in portalne arterije (zadnja prihaja iz črevesja). Ta kri je polna hranljivih snovi, pa tudi škodljivih, ki so posledica nezdravega življenja, onesnaženega okolja, konzervansov in ostalih škodljivih dodatkov v hrani in največjega sovražnika jeter: alkohola. Koristne in predelane snovi odtečejo preko vén v telo, škodljive snovi pa z žolčem neposredno v črevo, kjer se v blatu izločijo iz telesa. Jetra, žolč, žolčnik in žolčevod skupaj sestavljajo sistem, odgovoren za presnovo maščob in pomemben za shranjevanje v maščobah topnih vitaminov A, D, E in K.

Jetra imajo številne naloge:

* izdelujejo žolč za prebavo hrane;
* pomagajo vzdrževati raven krvnega sladkorja;
* izdelujejo krvne beljakovine, in sicer več kot 95 %;
* pomagajo pri strjevanju krvi;
* nadzirajo nastajanje in uničevanje krvničk;
* skladiščijo vitamine;
* shranjujejo železo;
* odstranjujejo strupe iz telesa;
* shranjujejo energijo;
* ustvarjajo toploto;
* uničujejo mikroorganizme.

Temeljnega pomena za pravilno delovanje jeter sta dobro prepustna kapilarna mreža v jetrih in žolčevod. Ker pa je pogost nezdrav način življenja in posledično zaužita prekomerna količina strupenih snovi, se sestava žolča spremeni in začne tvoriti žolčni pesek. Moderni človek ima danes v povprečju kar 50 % zamašenih kapilarnih mrež in žolčevoda, kar pa se žal na ultrazvočni zaradi majhnosti žolčnega peska ne vidi. Tako je delovanje jeter omejeno na polovično zmogljivost.

Preprečevanje jetrnih bolezni

Popolne varnosti pred nalezljivimi jetrnimi boleznimi na žalost ni. Zdrav in odporen organizem se bo lahko dalj časa upiral povzročiteljem in akutno okužbo hitreje obvladal. Preventiva v tem kontekstu koristi tudi, če se okužimo. Večini ostalih jetrnih bolezni pa se lahko izognemo z urejenim in zdravim načinom življenja. Na tem mestu je potrebno najprej izpostaviti polnovredno prehrano bogato z vitamini in minerali, po mnenju nekaterih strokovnjakov tudi bogato z balastnimi snovmi. Ti elementi so izjemnega pomena za delovanje jeter. Ob zdravi prehrani ne bomo pridobili na telesni teži in jetra ne bodo zamaščena.

Pomembno se je seveda izogibati sladilom in predvsem alkoholu, ki je, v kolikor ga uživamo v pretirani količini, sovražnik jeter številka ena. Običajno in zmerno pitje alkohola jetrom komajda škoduje, pri rednem pitju alkoholnih pijač pa nastane problem, saj to postane razvada in pijemo vedno več, počasi se preusmerjamo na močnejše pijače in sploh se ne zavemo, kdaj smo zboleli za cirozo jeter ali pa tolščico. Da pride do teh bolezni, sploh ni nujno, da smo zasvojeni z alkoholom. Vendar ne zgolj alkohol, tudi ostala škodljive razvade zelo škodujejo jetrom.

Prav tako se poskušajmo izogibati zdravilom, ki jih lahko kupimo brez recepta in se raje sami zdravimo. V zdravilih (vseh; na recept ali brez recepta) so namreč kemične snovi in za jetra to pomeni veliko obremenitev, saj jih morajo razgraditi kot strupe! Mnogo ljudi uživa zdravila stalno in v prevelikih količinah! Posezite raje po naravnih sredstvih iz domače lekarne, oziroma pojdite v primeru resnejšega obolenja k zdravniku, ki bo bolezen zdravil in ne bo nestrokovno odpravljal bolezenskih znamenj z raznimi zdravili, ki škodujejo jetrom.

Gibanje je dejavnik, mimo katerega ne moremo. Spada v okvir zdrave osebne nege, preprečuje debelost, pospešuje prekrvitev telesa in nas naredi srečne, lepše in privlačnejše. Od gibanja imajo neposredno korist tudi jetra, ki potrebujejo za svoje mogočno delovanje res veliko krvi.
Onesnaženo okolje pa je žal okvir, v katerem živimo in na katerega nimamo vpliva. Seveda strupi iz okolja vplivajo tudi na slabo zdravje jeter. Zato posegajmo po biološko pridelanih živilih, ki obremenitev jeter s toksini nekoliko zmanjša, žal pa določeno tveganje seveda ostaja. Jetra zato čim manj obremenjujmo z že obravnavanim alkoholom in sladili.

slika


-------
http://www.planet-lepote.com/odnosi_in_dobro_pocutje/zdravje/ciscenje_jeter/stran=1

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev