PLODNI dnevi

02. avgust 2010 ob 18:16 | 50243
KAJ JE OVULACIJA?

V vsakem ciklusu so samo trije do štirje plodni dnevi, pred ovulacijo in po njej. Ovulacija nastopi, ko se jajčece, ki je dozorevalo v jajčniku, izloči ter prične svojo pot po jajcevodu v maternico. To je čas, ko je ženska plodna in ko lahko nezaščiteni spolni odnosi 4-5 dni pred tem in 24 ur po ovulaciji povzročijo nosečnost. Semenčice namreč preživijo 4-5 dni, jajčece pa živi le 24 ur po sprostitvi iz jajčnika. V tem času je možna oploditev, v kolikor do te ne pride, pa se odmrlo jajčece skupaj z maternično sluznico izloči - menstruacija. Kdaj v vašem ciklusu nastopi ovulacija, si izračunate tako, da od prvega dneva naslednje menstruacije odštejete 12 – 16 dni ali pa preprosto uporabite ovulacijski koledarček (glej linke spodaj). Pri ženskah z rednim ciklusom (28 dni) nastopi ovulacija približno 14 dan po začetku menstruacije, vendar plodnih dni ne moremo natančno določiti, ker prihaja v ciklusih do različnih sprememb. Ocenjujejo, da ovulacije ni v enem od trinajstih ciklusov. Spremembe ciklusa lahko povzročijo številni dejavniki, kot so prehlad, stres ali nepričakovana depresivnost. V primeru spolnih odnosov normalno plodnega para imate v času ovulacije 25% možnosti zanositve pri vsakem ciklusu, to pomeni, da bo 75-85% žensk v enem letu zanosilo.

slika


Najugodnejši čas za prvega otroka je z medicinskega stališča pri petindvajsetih letih, najustreznejši razmik med dvema rojstvoma pa znaša dve do tri leta. V Sloveniji je že nekaj let povprečna starost ob rojstvu prvega otroka devetindvajset let. Ženska je najbolj plodna pri 24 letih, prav tako moški. Po 35. letu starosti se plodnost ženske zelo hitro manjša, vse do menopavze, ko sposobnost za zanositev usahne.

Bodoča mamica naj bi vsaj šest tednov pred zanositvijo in do osmega tedna nosečnosti vsakodnevno uživala 400 mg folne kisline. S tem znižamo delež prirojenih okvar živčevja pri plodu. Pri epilepsiji ali hujši sladkorni bolezni svetujemo bodočim materam uživanje več folne kisline vso nosečnost. Ne pozabimo, da so za zanositev potrebni redni spolni odnosi, to je trikrat na teden. Ženska naj pri svojem ginekologu dobi odgovore na vsa vprašanja že pred spočetjem.


NAČINI UGOTAVLJANJA OVULACIJE

Najzanesljivejša metoda ugotavljanja ovulacije je opazovanje svojega telesa in sprememb skozi ciklus:

1. Izcedek iz nožnice (cervikalna sluz) – na začetku ciklusa (takoj po koncu menstruacije) je moten, lepljiv, gost ter ga je malo, vendar s približevanjem plodnemu obdobju postaja obilnejši, se zbistri in postane vlečljiv. Zadnji dan vlečljivega izcedka je ženska najbolj plodna, takrat nastopi ovulacija. Naloga izcedka je, da olajša semenčicam prehod v maternico. Po končani ovulaciji količina ponovno upade in izcedek postane gost in lepljiv.

2. Povišanje telesne temperature (bazalne temperature) – v času ovulacije (ob sprostitvi jajčeca) se telesna temperatura poviša za 0,3 do 1 stopinje zaradi hormona progesterona, ki pa potrebuje nekaj časa, da v telesu povzroči učinek povišanja temperature. To pomeni, da so plodni dnevi 2-3 dni pred povišanjem temperature in morda še na dan povišane temperature. Po ovulaciji ostane temperatura do naslednje menstruacije na višji ravni, tudi v primeru nosečnosti. Pri ugotavljanju ovulacije po tej metodi je pomembno, da si nekaj časa zjutraj redno merite temperaturo in si jo zapisujete v tabelo (graf). Po nekaj mesecih rednega merjenja bazalne temperature bo dan povišane temperature znan in s tem čas ovulacije (2-3 dni prej). Merjenje bazalne temperature: Bazalna temperatura se meri takoj zjutraj po prebujenju (preden sploh vstanete s postelje ali se pretegnete) po vsaj 6 urnem mirnem spanju pod jezikom ali v danki. Meri naj se vsak dan ob enakem času. Na bazalno temperaturo lahko vplivajo pomirila, uspavala ali poživila.

3. Bolečina v spodnjem delu trebuha – približno petina žensk ovulacijo »začuti« kot rahlo ali utripajočo bolečino v spodnjem predelu trebuha, ki lahko traja od nekaj minut do nekaj ur.

4. Ovulacijski testi – ugotavljajo povečano količino luteinizirajočega hormona (LH) v urinu, ki ga tvorijo možgani in povzroči ovulacijo. Ti testi so bolj natančni od merjenja telesne temperature in lahko napovejo ovulacijo do 36 ur prej, vendar pa niso stoodstotni. Napovejo lahko tudi lažno sprostitev jajčeca, saj podajo samo negativen ali pozitiven rezultat, ne pa vrednosti, možno pa je, da LH naraste tudi brez ovulacije. Testa ne uporabljamo vsak dan v ciklusu, ampak nekaj dni pred sredino ciklusa (v 28 dnevnem ciklusu 11 dan).

Ovulacijo lahko ugotavljate tudi v primeru, ko ne želite zanositi, vendar morate vedeti, da je ta način tudi v primerih rednega ciklusa in točne ovulacije nezanesljiv.


SPLETNI IZRAČUN PLODNIH DNI:

- Ringaraja.net

- Bambino.si

- Kofetek.com
-----------------------
Povzeto:
- http://www.ringaraja.net/clanek/ovulacija-in-plodni-dnevi_56.html
- http://www.iskreni.net/nacrtovanje-druzine/plodni-dnevi.html
- http://www.ringaraja.net/zanositev_koledar_ovulacije.html
- http://www.bambino.si/koledarcek_ovulacije
- http://kofetek.com/index.php?option=com_womancalendar&action=render&josDate=2010-06-19&josMP=26&josML=7


Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev