Preden greste na DOPUST

27. julij 2010 ob 14:24 | 287
Kovčke imate pripravljene, vse je nared za odhod. KAJ PA VAŠ DOM? Pred odhodom poskrbite, da bo vaše stanovanje varno, vaše počitnice pa brezskrbne. Nikar se tudi letos še med vožnjo ne sprašujte ali ste res zaklenili, zaprli okna, ugasnili likalnik. Da boste skrbi pustili doma, vaš dom pa varen, pred odhodom preverite spodnji seznam stvari.

slika


Živalim zagotovite oskrbo. Če jih ne morete vzeti s seboj, dobro premislite, kdo bo lahko vešče skrbel za vašega ljubljenčka, medtem ko vas ne bo. Nabavite zalogo hrane in izbranemu oskrbniku natančno razložite režim prehrane, čiščenja oz. vse, kar vaš ljubljenček potrebuje.

Poskrbite za rastline. Kaktusi vas bodo mirno počakali, tudi če se vrnete šele čez pol leta. Ostale rastline pa večinoma potrebujejo bolj redno oskrbo. Če lončkov ni preveč in niso preveliki, je najenostavneje, da jih za ta čas nekomu oddate in po prihodu zopet pripeljete nazaj. Sicer pa prosite skrbno sosedo, naj vam jih vsaj enkrat na teden zalije.

Izpraznite hladilnik. Če boste odsotni več kot teden, je to dober razlog, da hladilnik popolnoma izpraznite, počistite in izklopite. Kar niste porabili, vzemite s sabo ali raje zavrzite. Po povratku domov boste hladilnik le vklopili in napolnili s svežo zalogo, namesto da bi najprej v koš začeli metati vse, kar se je medtem pokvarilo.

Izpraznite pomivalni in pralni stroj. Oziroma - operite stvari do konca. Kup umazane posode in smrdečega perila res ni lepa dobrodošlica ob prihodu z dopusta.

Izklopite električne aparate. Preverite, ali ste izključili različne porabnike energije. Naj vam računa za elektriko ne zasolijo po malomarnosti prižgane luči, bojler ali celo likalnik, ki lahko povzroči še kaj hujšega.

Zaprite dovod plina.

Zaprite vodovodne pipe. Preverite ali vse pipe normalno tesnijo. Ne pozabite na pipo pri pralnem stroju, kjer pogosto prihaja do izlivov vode.

Zaprite vsa okna. Popolnoma. Če bo stanovanje dalj časa prazno, so okna najšibkejša tarča za vlomilce. Bo pač malce zatohlo, ko se boste vrnili. Nikar ne spuščajte rolet in poskrbite, da vaše stanovanje ne bo že navzven kazalo znakov daljše odsotnosti stanovalcev.

Odnesite smeti. Ker bo stanovanje nekaj časa zaprto, je zelo pomembno, da tik pred odhodom izpraznite vse koše za smeti.

Poskrbite za pošto. Na poštni predal nalepite nalepko proti reklamnemu materialu, sosed pa naj vam ga redno izprazni in shrani pošto. Tako boste poskrbeli, da predal ne bo nikoli prepoln za karkoli pomembnega.

Obvestite skrbnega soseda. Izročite mu rezervni ključ in ga prosite za občasen nadzor vašega stanovanja. Izmenjajte si kontaktne telefonske številke.

Preverite in vklopite alarm. Pred odhodom preverite, ali še vedno brezhibno deluje in ga vklopite.

Zaklenite vse vhode. Zaklenite glavna vrata in preverite vse druge vhode, skozi katere je mogoče priti v stanovanje. Zlasti bodite previdni, če imate balkon ali teraso.

In uživajte v počitnicah! :)

slika

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev