Kako odkrijemo raka dojk?

11. november 2013 ob 02:53 | 235
Vsaka ženska bi se že v mladih letih morala seznaniti z neizpodbitnim dejstvom, da lahko enkrat v življenju zboli za rakom dojk. Čeprav je rak dojk pred tridesetim letom starosti izjemno redek, bi se vsako mlado dekle pri dvajsetih moralo seznaniti s svojimi dojkami, se jih naučiti vsak mesec pravilno pregledovati in opazovati. S tem bi morala vsaka ženska nadaljevati vse do konca življenja. In če pri tem opazi kakšno spremembo ali zatrdlino, ki ne izgine v enem mesecu, mora na posvet k strokovnjaku za bolezni dojk. Dejstvo je, da še vedno večino rakastih sprememb odkrijejo ženske same. In, ker vemo, da je edino zgodaj odkrita bolezen ozdravljiva, bi moral biti pregled dojk za vsako žensko neodložljiva mesečna obveza.
S starostjo tveganje za raka dojk strmo narašča. Samopregledovanje je premalo občutljiva metoda za odkrivanje predrakavih sprememb ali začetnega raka, ki je skoraj stoodstotno ozdravljiv. Kot edina uspešna metoda za odkrivanje teh sprememb se je pokazala presejalna mamografija. To je rentgensko slikanje zdravih dojk. S presejalno mamografijo lahko izkušen strokovnjak odkrije predrakaste spremembe ali začetnega raka, ki bi se slej ko prej razvile v invazivni rak.

Kaj poveča tveganje za raka dojk?
1.Že ko se ženska rodi, je tveganje, da bo zbolela za rakom dojk, stokrat večja, kot če bi se rodila kot moški.
2.Nevarnost bolezni raka dojk narašča s starostjo (tri četrtine bolnic je starejših od 50 let).
3.Bolnice z rakom dojk so dva do trikrat bolj ogrožene, da bodo ponovno dobile raka, bodisi na preostanku že zdravljene dojke ali na drugi strani;
4.Ženske, katerih mati ali sestra je zbolela za rakom dojk, dva do trikrat pogosteje zbolijo. Tveganje je še večje, če sta sorodnici zboleli mladi in na obeh dojkah.
5.Bolj so ogrožene ženske, ki so dobile prvo menstruacijo pred 11. letom in so jo izgubile po 50. letu.
6.Pogosteje obolevajo ženske, ki niso nikoli rodile ali so prvič rodile po 30. letu.
7.Kontracepcijske tablete, daljše jemanje nadomestne hormonske terapije v obdobju jemanja in debelost v menopavzi zmerno zvečajo tveganje.
8.Ženske, ki popijejo dnevno 30 do 60 gramov alkohola, so 1,4-krat bolj ogrožene od abstinentk.

Kdaj svetujemo presejalno mamografijo?
Ženskam z običajnim tveganjem jo svetujemo po 50. letu, in sicer redno vsaki dve leti. Številne države imajo to že leta dobro organizirano in na presejalno mamografijo ženske vabijo redno vsaki dve leti. Pokazalo se je, da se je umrljivost za rakom dojk v teh državah znižala tudi za tretjino. Zdravniki ženskam, ki so že imele raka dojk v družini, svetujejo mamografijo že pri 40. letih, zelo redko pa prej, saj so dojke v mlajših letih slabo pregledne. Presejalno mamografijo moramo ločiti od diagnostične, ki jo uporabljamo za razjasnitev tipnih sprememb dojk. Ali je sprememba, ki jo odkrijemo z mamografijo, rakava ali ne, pa je zanesljivo mogoče ugotoviti le z mikroskopskim pregledom tkiva.
Zdravljenje raka dojk
Rak dojk ni enotna bolezen. Zato je za načrtovanje uspešnega zdravljenja dobro, da poleg velikosti tumorja, njegove razširjenosti in histologije celic poznamo čimveč njegovih bioloških lastnosti. Pomembno je, da zdravljenje že v začetku načrtuje ekipa strokovnjakov za bolezni dojk (kirurg, internist, radioterapevt, radiolog, patolog, psihoonkolog, medicinska sestra…). Multidisciplinarna ekipa za vsako bolnico posebej izbere in prikroji najboljši način zdravljenja. O dokončni izbiri načina zdravljenja odloči bolnica sama. Zato je še kako pomembno, da so ženske seznanjene s problematiko raka dojk, da vedo, da imajo pravico izvedeti vse o svoji bolezni, da imajo pravico do drugega strokovnega mnenja in šele potem sprejeti odločitev o vrsti zdravljenja. Danes je zdravljenje raka dojk največkrat kombinacija kirurškega in sistemskega zdravljenja ter obsevanja.

Kirurško zdravljenje je največkrat prvo zdravljenje raka dojk. Pokazalo se je, da je rak dojk sistemska bolezen in da obsežnejša kirurgija ne podaljšuje življenja. Zato danes največkrat odstranijo tumor z varnostnim plaščem zdravega tkiva, pri invazivnih tumorjih še pazdušne bezgavke, če je to potrebno. Veliko redkeje danes odstranijo vso dojko. Na željo bolnice lahko opravijo takojšnjo rekonstrukcijo odstranjene dojke.

Obsevanje: pri še tako skrbni kirurški odstranitvi tumorja se lahko izmuzne nožu kakšna rakava celica in povzroči lokalno ponovitev bolezni. Namen obsevanja je uničenje takšnih celic in preprečitev lokalne ponovitve bolezni.

Sistemsko zdravljenje: kirurgija in obsevanje sta lokalna načina zdravljenja, sistemsko zdravljenje pa deluje na vse telo. Uporabljamo ga kot dopolnilno zdravljenje lokalnemu in za zdravljenje razširjenega (metastatskega) raka. Med sistemska zdravljenja štejemo kemoterapijo, hormonsko in biološko terapijo. Kemoterapija je zdravljenje s kemoterapevtiki (citostatiki). Dodajamo ga lokalnemu zdravljenju, z njo pa uničujemo mikrozasevke ali posamezne rakave celice v telesu. S kemoterapijo pred kirurgijo zmanjšamo velikost tumorja, tako bolnica dobi možnosti, da ji odstranijo le del dojke. Kemoterapija pri zdravljenju metastatskega raka lahko zmanjša ali uniči metastaze. Citostatiki uničijo rakave celice kjerkoli v telesu, ne prizadenejo pa le rakavih celic, ampak prehodno tudi druge hitro deleče se celice. Za zdravljenje uporabljamo različne vrste citostatikov, ki jih mnogokrat med seboj kombiniramo. Vrsto kemoterapije največkrat predlaga internist onkolog po posvetovanju z ekipo strokovnjakov, ki poznajo splošno zdravstveno stanje bolnice poleg vseh podatkov o njenem tumorju. Pogosta oblika sistemskega zdravljenja je tudi hormonsko zdravljenje, ki služi kot dopolnilno zdravljenje ali zdravljenje napredovalega raka dojk. Na izbiro je več vrst zdravil z različnim načinom delovanja. Zdravila lahko zasedejo hormonske receptorje in preprečijo, da bi se nanje vezali spolni hormoni. Tako deluje najbolj znani tamoksifen, ki se že desetletja uporablja pri zdravljenju hormonsko odvisnega raka. Zmanjša možnost razvoja in ponovitve bolezni, obenem pa tudi tveganje razvoja raka druge dojke. Tudi hormonsko zdravljenje ni čisto brez neželenih učinkov (vročinskih oblivi, znojenje, motnje menstruacijskega cikla), vendar so v primerjavi z neželenimi učinki pri kemoterapiji mnogo lažji.

Zdraviti tudi dušo
Soočanje z rakom dojk postavi žensko pred hudo življenjsko preizkušnjo, prizadene pa tudi njeno bližjo ali daljno okolico. Sama sem to doživela pred več kot triindvajsetimi leti. V hipu se mi je zrušil svet. Okoli mene je bila sama črnina. Čustva strahu, nemoči so bila tako močna, da so povsem blokirala razum. Najhujši trenutki so bili od ugotovitve do začetka zdravljenja. Ko je zmagal razum, sem se začela boriti za vsak dan življenja. Vsaka ženska se na njej lasten način sooča z boleznijo. Ni enotnega recepta, kako si znova sestaviti lestvico vrednot, ki se je ob bolezni v hipu sesula! Vsaka ženska mora sama najti to pot, moč in voljo. Pri tem so ji lahko v pomoč pogovori ali srečanja z nekom, ki ima lastno izkušnjo. Nekatere se vključijo v skupine za samopomoč žensk z rakom dojk, ki uspešno delujejo pod okriljem Društva onkoloških bolnikov že v 17. slovenskih mestih.
Po individualno pomoč se ženske lahko obrnejo tudi na slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna. Europa Donna ima za pomoč bolnicam odprta dva SOS telefona. Na 041 516 900 se oglašam Mojca Senčar, na 040 327 721 pa Jelka Petrič Grabnar.


Kaj je Europa Donna?
Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna je samostojna, neodvisna, neprofitna organizacija civilne družbe. Povezuje zdrave ženske, bolnice z rakom dojk, posameznike in strokovne institucije v Sloveniji v boju proti raku dojk. Je članica evropske zveze in zagovarja njenih 10 ciljev. Glavni cilj slovenskega združenja za boj proti raku dojk je vsem ženskam v Sloveniji zagotoviti enake možnosti za zgodnje odkritje bolezni, takojšnje in učinkovito zdravljenje in rehabilitacijo.


Prim. Mojca Senčar, Europa Donna


slika 440268

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev