Amy Winehouse: Tornado čistega talenta in šibkega samonadzora

24. julij 2011 ob 09:49 | 93
Amy Jade Winehouse se je rodila očetu taksistu in materi farmacevtki 14. septembra leta 1983 v predmestju Southgate v severnem Londonu. Glasba je to nadarjeno pevko spremljala že od zgodnjega otroštva, še posebej džez. Več njenih stricev po materini strani je bilo džezovskih glasbenikov, njena babica pa je bila v romantičnem razmerju z legendo britanskega džeza Ronnijem Scottom.Odraščala je ob raznovrstni glasbi, od Jamesa Taylorja do Sarah Vaughan. Približno pri 10 letih so jo začeli privlačiti uporniški ritmi in besedila skupin TLC, Salt-N-Pepa ter ostalih predstavnikov ameriške hip hop in R&B glasbe. Ustanovila je celo svojo amatersko rap skupino Sweet 'n Sour, ki pa se ni dolgo obdržala.

Kot 12-letno deklico so jo sprejeli na prestižno umetniško šolo Sylvia Young Theatre School, leto kasneje pa je dobila svojo prvo kitaro.

S puberteto pa so prišle tudi prve težave. Pri 16 letih so jo izključili iz šole zaradi spornega obnašanja in zaradi prebodenega nosu. Hkrati pa se ji je istega leta prvič nasmehnil pomembnejši uspeh. Sošolec in prijatelj Tyler James je njen demo posnetek prenesel založbi A&R, ki je ravno iskala džez vokalistko. Nedolgo zatem je imela v žepu pogodbo z založbo Island/Universal.

Danes okoli 16. ure po krajevnem času pa so jo našli mrtvo na njenem domu v severnem delu Londona. Ni še znano, kaj je povzročilo njeno prezgodnjo smrt, svetovni mediji pa predvidevajo, da njeno krhko telo ni preneslo prevelikega odmerka kakšnega mamila ali njihove kombinacije. S smrtjo še pred njenim 28. letom se je pridružila gllasbenim legendam, ki so ravno tako umrli stari 27 let. Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrison, Brian Jones, Kurt Cobain in sedaj Amy Winehouse.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev