Analni seks je bolj tvegan

27. julij 2011 ob 19:04 | 64
Dokazano je, da je analni spolni odnos najbolj nevaren način prenosa virusa HIV. Epidemiološke in biološke študije kažejo, da je največja pojavnost prenosa virusa med moškimi, ki so imeli nezaščitene analne spolne odnose z moškim

Tveganje je veliko večje za pasivnega partnerja (bottom). Sluznica zadnjika je namreč zelo dovzetna za okužbo z virusom HIV, saj je drugače sestavljena kot koža ali sluznica nožnice. Je bolj nežna, njene stene pa se zlahka poškodujejo. Mala ranica ali odrgnina stene zadnjika omogoča virusu lažjo pot iz sperme HIV pozitivnega aktivnega partnerja do krvnega obtoka pasivnega partnerja. Vsebuje tudi več receptorjev za virus , pod njo je več limfatičnega tkiva, kjer so imunske celice, na katere virus cilja. Poleg tega pa predstavlja to področje zelo veliko površino, na kateri se sperma zadržuje tudi nekaj časa po spolnem odnosu, torej je tudi čas izpostavljenosti virusu večji.

Nikakor pa ne smemo pozabiti da je tudi aktivni spolni partner (top) izpostavljen, sicer veliko manjšemu, tveganju. Nevarne so tu predvsem manjše poškodbe in odrgnine na sluznici zadnjika HIV pozitivnega pasivnega partnerja, s katerimi lahko pride do prenosa virusa preko odrgnin ali drugih poškodb in ranic na penisu aktivnega partnerja.

geja :)

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev