Evri na roke, 290 stečajev in ta nesrečna tajkunska kriza

28. julij 2011 ob 11:37 | 56
Zaposleni v mariborski družbi Konstruktor so dobili na roke po 100 evrov, vodstvo pa jim zdaj že nekaj dni obljublja, da bi podjetje lahko še rešili. Da bi zaposleni v družbi Viator & Vektor dobili na roke kak evro, ni poročil, a stavkajoči delavci poslušajo povsem enake obljube lastnika in vodstva družbe. Enako se dogaja v družbi Delo Revije. Vse tri družbe so bile včasih pomembna podjetja v Sloveniji. Skrajni ukrepi, kot je dajanje denarja v kuverti v roke, kažejo, da imajo lastniki in banke na voljo vse manj manevrskega prostora za zavlačevanje in prelaganje neizogibnega stečaja.

To potrjujejo tudi podatki agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Junija je po njenih podatkih imelo blokiran račun več kot pet dni, kar pomeni, da niso imele dovolj denarja, da bi lahko poravnale svoje obveznosti, 6461 pravnih oseb, kar je 30 odstotkov več kot v enakem mesecu lani. V prvem polletju letos je bilo v gospodarskih družbah začetih 290 stečajnih postopkov, v enakem obdobju lani pa 199. Začetih postopkov prisilnih poravnav gospodarskih družb so na Ajpesu v letošnjem prvem polletju našteli 31, v celem lanskem letu pa 36.

Minister za razvoj in gospodarstvo Mitja Gaspari je kljub temu optimističen. Po njegovih besedah »se splošni gospodarski kazalniki, izvoz, industrijska proizvodnja in inflacija izboljšujejo in ni vse tako črno«. Ker pa je negotovost v Evropi večja kot v začetku leta in se lahko zgodi preobrat navzdol, mora Slovenija ohraniti prožnost in opraviti nekaj robustnih nalog.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev