Firefox in Chrome bosta v bodoče podpirala nadzor z joystiki/gamepadi

11. avgust 2011 ob 20:46 | 92
Tako Mozilla kot tudi Google imata v delu podporo za joysticke in gamepade, kar bo v eni od prihodnjih različic omogočalo osnovno krmiljenje s temi vedno bolj prisotnimi napravicami. Za zdaj ni pričakovati preveč, morda osnovno navigacijo po bookmarkanih straneh in pa predvsem video predvajalniki, ki so počasi začeli zamenjevati Flash. Cilj je uporabniku zagotoviti multimedijsko izkušnjo konzole in to kar z domačega kavča.

API je razmeroma preprost in podpira samo tri dogodke - MozJoyButtonDown (stisk gumba), MozJoyButtonUp (sprostitev gumba) in MozJoyAxisMove (premik joystick palice oz. gobic na gamepadu), ki jih brskalnik procesira podobno kot miško in tipkovnico (analogno onkeypress in sorodnim dogodkom). Google je po drugi strani mnenja, da je joystick sposoben proizvesti malo preveč dogodkov na sekundo, zato so so namesto event handlerja implementirali periodično preverjanje (pooling) za nove evente preko novega objekta navigator.joystick (kot se to počne v asinhronem I/O). Bojda naj bi manj zmrzovalo brskalnik. Da pa različen API ne bi predstavljal preveč preglavic za razvijalce, je že na voljo wrapper knjižnica joystick.js, ki podpira oboje.

Prav zanimivo bo videti, kako se bo to ujelo s speech-to-text tehnologijo, ki jo predogledno podpira Chrome od različice 11 dalje. Tipkovnica več ne bo potrebna za krajše sestavke (itak samo še twittamo, nihče več ne piše daljših sestavkov ..), namesto miši pa bomo v roke prijeli bistveno bolj kavču naklonjen gamepad.

Povezava: slo-tech

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev