Mobilnik kot orodje za krajo avtomobilov

30. julij 2011 ob 07:14 | 51
V začetku januarja smo poročali o tem, da je varnostni sistem
brezžičnega prenosa elektronskega sistema za avtorizacijo dostopa in zagon avtomobila ranljiv. Raziskovalec Srdjan Capkun z Visoke šole za tehnologijo v Zürichu (ETH Zurich)
je namreč pripravil namenski sistem, ki omogoča odklepanje in zagon avtomobila brez prisotnosti komfortnega ključa. Varnostni strokovnjak Don A. Bailey je šel še korak dlje, saj je dokazal, da je mogoče avtomobil odkleniti in celo spraviti v pogon kar z mobilnikom.

Inovativna metoda kraje avtomobilov preverjeno deluje na vozilih, ki so varovani z GSM alarmi. Varnostni strokovnjak je za izvedbo napada izkoristil kar nezmogljivo strojno opremo vidnejšega proizvajalca GSM alarmnim sistemom. Ta namreč ni bila zmožna dovolj hitro procesirati zahtevnejših šifrirnih algoritmov, kar se je posledično odražalo v večjem številu napak pri šifriranju. To je varnostni strokovnjak izkoristil za razkritje skrivnega šifrirnega ključa. Z njim je avtomobil tako odklenil kot ga spravil v pogon.

Varnostni strokovnjak Don A. Bailey bo primer kraje avtomobila preko omrežja GSM javnosti predstavil že na prihajajoči konferenci Black Hat. Strah za lastnike avtomobilov, varovanih z izbranimi GSM alarmi, je tu odveč. Varnostni strokovnjak je namreč varnostne luknje v napravi že sporočil proizvajalcu. Seveda se tu poraja vprašanje, kako bo z varnostjo preostalih naprav, ki so prav tako krmiljene s pomočjo naprav GSM. Mnogi strokovnjaki za varnost se bojijo, da se bo zaradi razkritja varnostnih lukenj močno povečala nevarnost za vdore in zlorabe in to predvsem v industriji.

VIR: vir

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev