Pregled uporabe Apple iPada – Ali ga res potrebujem?

27. julij 2011 ob 19:26 | 71
Minilo je že dobro leto odkar sem postal lastnih iPada in napočil je čas za pregled njegove uporabnosti. Vnaprej bi rad izpostavil, da sem zaradi svoje narave dela in hobijev zelo aktiven uporabnik računalnikov, zato je lahko moja ocena malo pristranska.


iPad je neke vrste hibrid oziroma vmesni člen med računalnikom in mobilnim telefonom. iPada ni potrebno prižigati ali čakati, da se operacijski sistem zažene, zato ga lahko za razliko od računalnikov uporabljamo takoj. Glavna slabost iPada in tudi iPhonov je ta, da za prvi zagon oziroma aktivacijo naprave potrebujete iTunese in seveda računalnik s katerim uparite svoje napravo. Na žalost je to lahko samo en računalnik. Računalnik je tako vedno potreben za pripravo varnostnih kopij naprave in nadgradnjo sistema medtem, ko lahko inštalacijo različnih aplikacij opravite tudi iz same naprave. Ob povezavi z računalnikom se aplikacije avtomatsko prenesejo in uskladijo s podatki na računalniku.

Zaslon oz. njegovo namizje, če ga lahko tako imenujem je postavljeno enako, kot pri iPhonu. Na zaslonu imamo ikone, ki vsaka zase predstavlja ločeno aplikacijo, če jih imamo več so razdeljene na posamezne liste/zaslone med katerimi se enostavno premikamo. Zaradi boljše uporabniške izkušnje pa imamo na voljo fiksno nogo, v kateri imamo ponavadi aplikacije, ki jih najpogosteje uporabljamo. Slednje nas spremljajo skozi vse zaslone.

iPad lahko v osnovi uporabljamo za različne namene, kot so elektronska pošta, brskanje po spletu, poslušanje glasbe, branje knjig ali drugih publikacij. Z uporabo različnih aplikacij, ki jih imamo na voljo v iTunesih ali drugih ponudnikih pa se nam funkcionalnost iPad precej poveča. Pester nabor aplikacij pokriva praktično vsa področja, ki si jih lahko zamislimo. Edini problem pri tej poplavi aplikacij je najti tisto aplikacijo, ki jo zares potrebujemo in nato zares uporabljamo.

Če pri svojem delu radi delate z datotekami potem boste imeli z iPadom težave. iPad namreč nima USB vhodov ali CD/DVD odprtin in tako ne dopušča klasičnega dela z datotekami, ki ste ga vajeni na računalnikih. Z nakupom dodatnega priključka "iPad Camera Connection Kit" lahko to pomanjkljivost rahlo ublažite in si omogočite prenos fotografij in videov iz različnih kamer na iPad. To vam omogoča lažje pregledovanje, shranjevanje ali s pomočjo namenskih aplikacij celo njihovo obdelovanje.

In kako ga uporabljam sam? Kot sem že omenil se raje zadržujem na računalnikih, ki mi omogočajo več funkcionalnosti. iPad je žal prevelik, da bi ga imel vsak dan pri sebi, zaradi tega v mobilnem stanju oziroma na terenu največkrat uporabljam iPhone, ki ga imam vedno pri roki in zadostuje vsem mojim potrebam.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev