Prostitucija v Ljubljani

24. julij 2011 ob 10:50 | 156
Prostitucija v Ljubljani

Javna morala je bila pred stotimi leti precej strožja, kot je danes. Prav zato je zanimivo, da prostitucija danes v Sloveniji ni legalna, medtem ko je tedaj bila. Kriminalizirali so jo leta 1919, začetek legalnosti pa se je od kraja do kraja razlikoval.

Vzrok za to je bil avstrijski kazenski zakonik iz leta 1852. Ta je »nečisto obrt« kriminaliziral, vendar je v zakonu pisalo tudi, da se kaznovanje prepušča krajevni policiji. Policija tako ni bila dolžna kaznovati prostitucije oziroma je postavljala pogoje, pod katerimi je ni kaznovala. Leta 1885 so zakonik spremenili tako, da je bil jasno zapisan tako, kot so ga dotlej interpretirali.

V Mariboru so prostitucijo legalizirali že v 80. letih 19. stoletja, v Celju leta 1895, v Ljubljani pa leta 1897. Seveda govorimo o reglementirani in kasernirani prostituciji. Prvo pomeni, da je potekala pod policijskimi pravili, drugo pa, da je bila omejena na točno določen kraj. V Ljubljani, na primer, so mestne oblasti na čelu z županom Ivanom Hribarjem izdale dovoljenje le javni hiši, ki je delovala v dveh stavbah na Zvonarski ulici, tj. nedaleč od tam, kjer je danes Café Open.

Verjetno ni treba poudarjati, da je bila edina uradno dovoljena javna hiša v prestolnici Kranjske namenjena moškim, ki so si želeli spolnosti z žensko. Ker se ta prispevek osredotoča nanjo, v nadaljevanju ne bom omenjal prostitutov. Seveda so tudi ti verjetno obstajali, a njihova dejavnost ni bila legalna in reglementirana. Zgodovinarji tudi za žensko prostitucijo ocenjujejo, da je reglementirana dejavnost v evropskih mestih ob koncu 19. stoletja predstavljala le desetino vse prostitucije. Nereglementirana prostitucija je med drugim potekala v hotelih, kot je bil Bavarski dvo

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev