Veljati začela ostrejša pravila za nagrajevanje v bankah

28. julij 2011 ob 07:33 | 56
Pomembna banka za slovenski bančni sistem bo morala imenovati posebno komisijo za prejemke. Banke bodo zavezane tudi k razkritju informacij glede politike in prakse prejemkov ter nagrajevanja.

Danes je začela veljati novela zakona o bančništvu, ki skladno z evropsko direktivo zaostruje pravila za nagrajevanje v bankah. Zakon med drugim določa, da morajo banke voditi politiko prejemkov in nagrajevanja, ki spodbuja učinkovito upravljanje tveganj.

Če je banka pomembna za slovenski bančni sistem, mora po zakonu nadzorni svet banke imenovati posebno komisijo za prejemke. Katere banke so sistemsko pomembne, bo z odločbo določila Banka Slovenije, in sicer v mesecu dni po tem, ko bo opredelila tudi podrobnejša pravila v zvezi s politiko in prakso prejemkov banke, naloge in sestavo komisije za prejemke ter dolžnosti članov nadzornih svetov v zvezi s tem vprašanjem.Nadzorni sveti teh bank bodo morali komisijo za prejemke imenovati na svoji prvi seji po objavi omenjene odločbe Banke Slovenije. Te banke bodo zavezane tudi k razkritju informacij glede politike in prakse prejemkov in nagrajevanja. S temi pravili bodo morale banke uskladiti tudi še neizplačane prejemke iz leta 2010.

Cilj tretje evropske direktive o kapitalskih zahtevah in nadzorniškem pregledu politik prejemkov – Slovenija je maja zaradi zamude pri njenem prenosu dobila drugi opomin Evropske komisije – je zagotoviti finančno stabilnost bank in investicijskih podjetij ter obravnavati pretirano in nepreudarno tveganje v bančnem sektorju, ki so ga spodbujale neustrezne prakse prejemkov, ki so povzročile propad posameznih institucij in probleme v družbi kot celoti.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev