Vzpon planeta opic

27. julij 2011 ob 07:38 | 46
V slovenske kinodvorane kmalu prihaja predzgodba kultne filmske franšize Planet opic, z naslovom Vzpon planeta opic. Film bo postregel z razlago, kako je prišlo do nadvlade opic nad človekom. Za to bo krivo predvsem genetsko eksperimentiranje nad temi, sicer ljubkimi živalmi, ki pa v filmu postanejo krut gospodar nad človeštvom. Znanstvene fantastike sicer po večini ne gre jemati resno. Kljub temu pa so nekateri izmed filmskih scenarijev, kot je že omenjeni film, kot tudi Terminator, skrb zbujajoči. Porajajo namreč vprašanje: Se takšna fikcijska mora lahko uresniči?

Vzpon

Petkova izdaja časnika The Independent poroča, da nismo tako daleč od omenjene možnosti. Skupina znanstvenikov je namreč objavila poročilo o človečenju opic. Poročilo omenja, da so v ZDA že naredili prve korake v to smer. V mišje zarodke so namreč vsadili izvorne človeške celice. Bistvenih sprememb na miših sicer ni bilo, saj so mišje celice zelo hitro prerasle človeške. Po mnenju enega izmed članov omenjene skupine, Robina Lovella-Badgea, to ni presenetljivo, saj se mišji geni precej razlikujejo od človeških. A kot opozarja, bi ob mešanju bolj podobnih genov, kot so npr. geni človeku podobnih opic in ljudi, lahko prišlo do precej drugačnega scenarija, ki bi bil lahko močno podoben tistemu iz filma Planet opic.

Da bi ob takšnih eksperimentih prevelikega vnašanja človeških genov v živali, kot je bil primer, ko so v mišji zarodek vnesli človeške gene za govor – ta miš sicer kasneje dejansko ni govorila, se je pa začela oglašati precej drugače od njenih „normalnih“ vrstnic – morala zagoreti rdeča luč, meni drugi član skupine, ki je napisala omenjeno poročilo, Tomas Baldwin. Predvsem svari pred vnašanjem večjih količin celic človeških možganov v možgane primatov. To bi jih po njegovem lahko spremenilo v bitja, ki bi namesto živalskih, posedovala primarno bolj in izrazito človeške lastnosti.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev