Kriteriji ljubezni

06. september 2011 ob 09:04 | 2829
Upam, da bodo kriteriji ljubezni, ki jih je napisal zagrebški študentski kaplan, salezijanec Damir Stojić, vsem zaljubljenim v pomoč pri presojanju ali je njihov odnos že prerasel v ljubezen ali ne. Izvorno besedilo najdete na strani Hrvaškega katoliškega radia, prevedeno pa je tudi s pomočjo Hrvaškega jezikovnega portala.

1. KEMIJA
Kemija je najenostavnejši kriterij, ampak tudi najtežji. Najenostavnejši zato, ker se zgodi sam po sebi: potne dlani, metulji v trebuhu in človek to občuti. Kemija ne laže, ona je vtkana v telo – božji dar. Ampak kemija je tudi najtežji kriterij, ker ga ni mogoče vzpostaviti, če ga ni. Kemija bodisi je bodisi je ni.
S časom kemija izgine. Kemija se lahko tudi napačno tolmači, ker idealiziramo osebo, do katere čutimo kemijo, zato je treba biti previden.

2. ČAS
Za pravo ljubezen mora preteči dovolj časa. Zato je neresno reči: "Včeraj sem spoznal eno dekle in vem, da je prava." Tok časa ljudem omogoča, da se spoznajo in da se vzpostavi prava ljubezen. Zato je "ljubezen na prvi pogled" bolj nekaj, kar vidimo v filmu, kot pa realnost.

3. KOMUNIKACIJA
Komunikacija pomeni duhovno spoznavanje kar vključuje tako pozitivne kot negativne stvari, pravzaprav spoznavanje osebe preko pogovora in druženja. Mladi pogosto prej komunicirajo s telesom kot z duhom. To ne pomeni, da se v vsem strinjata, niti ne pomeni, da imata ista načela, ampak da se lahko pogovarjata o vsem in ohranita medsebojno spoštovanje.

4. PRIJATELJSTVO
Pogosto lahko slišimo, kako mladi govorijo "Jaz z njo/njim ne morem, on je moj prijatelj." Mar ni idealno, da je zakonski partner tudi najboljši prijatelj oziroma prijateljica? Pravzaprav ni prave ljubezni brez prijateljstva. Kdo so prijatelji? Prijatelji so tisti, ki so vedno tu drug za drugega. Prijatelji se medsebojno podpirajo, skupaj so žalostni in skupaj se veselijo.

5. ODOBRAVANJE
Tisti, ki te najbolje poznajo in tisti, ki te imajo resnično radi (mati, oče, brati, sestre) odobravajo to tvojo zvezo. Tega kriterija se ne sme absolutizirati. Tudi starši imajo lahko neiskrene želje za svojega otroka. No, najpogosteje tisti, ki te imajo najraje, vidijo pri tebi nekaj, česar ti ne opaziš.

6. SPOŠTOVANJE
Spoštovanje ni samo to, da fant dekletu odpre vrata in plača račun. Pravo spoštovanje je spoštovanje osebe, njenih vrednot, družine in načel. Osebe, ki se medsebojno spoštujejo, se ne trudijo manipulirati druga z drugo in si ne postavljajo ultimatov ("Če ne spiš z mano, je konec.", "Če spiš z mano, bo to dokaz, da me ljubiš.") Ultimati se postavljajo vojnim sovražnikom, ne pa ljubljeni osebi.

7. VIZIJA
Kdaj pa kdaj slišimo besedne zveze "Ogenj v srcu, dim v glavi", "Ljubezen je slepa" ali "Noro sem zaljubljen." Prava ljubezen pravzaprav človeku omogoča, da se bolje spozna, pomirja ga in utrjuje, omogoča mu uresničitev svoje življenjske poti. Zakonska partnerja drug drugemu pomagata, da se uresničita.

8. SVOBODA (LJUBOSUMJE)
Pogosto smo priče situaciji, ko dva mlada človeka začneta zvezo in preprosto izgineta iz sveta v katerem sta se do tedaj gibala. Nimata več prijateljev, z nikomer se ne družita. "S kom si govorila po telefonu? Se videvaš s kom drugim?" "Kje si bil včeraj zvečer? Kakšni prijatelji so to? Jaz bi ti morala biti najpomembnejša." Prava ljubezen ni posesivna, ni ljubosumna. Prava ljubezen je svobodna.

9. VREDNOTE
Tisti, ki se ljubijo, delijo iste vrednote, moralna načela in prioritete. To ne pomeni, da poslušajo isto glasbo, jedo isto hrano ali radi gledajo iste filme. Vrednote so globlje, veliko globlje. Imajo enaka načela glede ljubezni, prijateljstva, družine, življenja in podobnega.

10. ZAUPANJE
Tega ni potrebno posebej razlagati. Dva, ki sta skupaj, zaupata drug drugemu. Zaupanje daje varnost, absolutno varnost, da bo oseba, ki jo ljubiš, ob tebi, ko bo to potrebno. Zaupanje je temelj globinske povezanosti dveh oseb.

11. ODGOVORNOST
Pripravljena sta sprejeti odgovornost zveze. Fantje tukaj pogosto padajo, ker znajo veliko časa preživeti zdoma, prosti čas preživljajo s svojimi prijatelji. Dokler nista bila v zvezi, nista imela nikakršne odgovornosti eden do drugega, ker vajini življenji nista bili povezani. Ko sta vstopila v zvezo, sta se vajini življenji prepletli v neko novo stvarnost, nek nov odnos in oba sta odgovorna za uspeh tega odnosa ter se morata v skladu s tem drug drugemu darovati. Znak, da je oseba v zvezi odgovorna, je vlaganje sebe in svojega časa v zvezo.

12. MOLITEV
Vse pare vprašam, vprašam dekleta in fante: "Ali molita skupaj?" Če ne molita skupaj, se vajina zveza ne more imenovati krščanska zveza. Molitev razoroži in osvobodi človeka vsake zle misli in zlega naklepa, zato ker v vajin odnos preko nje vstopa Jezus Kristus. Molitev vključuje molitev rožnega venca, sveto maši in zakrament svete spovedi.
Kakšno dekle ali fant bo rekel: "Ampak molitev je moja intima, to je zasebno." Takrat je treba reči: "Ja, ampak saj želim imeti intimen odnos s tabo."

13. REALNOST
Lahko bi rekli, da je realnost sinonim za resnost zveze. Mladi tukaj zelo grešijo, mislijo, da je ljubezen vsemogočna, da lahko premosti vsako prepreko in da niso važna leta, oddaljenost, poročenost, otroci in podobno. Morali bi razmišljati tako, da bi stvari postavili realno, preučili dejstva in zanemarili trenutno poplavo čustev, ki je itak kratkotrajna. Potrebno je videti, ali so zmožni sprejeti osebo takšno, kakršna je, in ne takšno, kakršno bi si želeli. Da se razumemo: resnična in prava ljubezen, ki jo Gospod pošilja kljub preprekam, lahko te prepreke premosti, ampak zanjo se je treba boriti, s stvarnostjo pa se je potrebno soočiti.

14. PRIHODNOST (ali "KRITERIJ JUTRIŠNJEGA DNE")
Z drugimi besedami, postavljam vprašanje: "Se vidiš s to osebo v prihodnosti? Je to oče/mati tvojih otrok?" Pogosto v pogovoru s fanti in dekleti na to vprašanje dobim odgovor: "Dajte no mir! Ne mislim se poročiti z njo/njim." Če že v študentskih letih ne razmišljate o zakonu z osebo, s katero ste v zvezi, potem nimate kaj početi skupaj, ker samo drug drugega izkoriščate, si medsebojno lažete in se zavajate.

15. DOLŽNOST oziroma PREDAJA (ŽRTEV)
Vaša ljubezen je taka, da ste pripravljeni narediti korak naprej in se predati ljubljeni osebi.
Značilno za današnji čas je, da se nihče ne želi poročiti, nihče se ne želi žrtvovati. Ampak dolžnost sama po sebi zahteva žrtev, žrtev iz ljubezni. Ljudje danes želijo ljubezen brez žrtve. No, prava ljubezen vključuje tudi žrtev za osebo, ki jo ljubite.

16. MIR
Tako kot je bil prvi kriterij biološka kemija, je to duhovna, božja kemija. To je hkrati najlažji in najtežji kriterij, ker miru v srcu ne moremo dobiti sami, tega miru nam ne daje ta svet, ta mir nam daje naš Gospod Jezus Kristus, kot je obljubil. Prava ljubezen umirja srce in ga razveseljuje. Mir ne pomeni, da bo v življenju vse sanjsko. Na čem temelji najina zveza, na pesku ali na skali? Poplave bodo vsekakor prišle, ampak samo če je zveza utemeljena na skali, bodo minile in zveza bo ostala nedotaknjena. Če pa je utemeljena na pesku, bodo poplave pridrle in porušile vse vredno in podrtija bo velika. Graditi na pesku, v dolini je lahko, ampak nevarno. Graditi na skali je težko, treba je vzeti križ in ga nositi do vrha. No, tako zgrajene zveze nobena sila ne more porušiti.

Komentarji 1

če želiš komentirati, se
jappa
jappa6 let nazaj

..ma daj...če ne gleda fuzbala..nima šans....:)

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev