Kako je Mravljica postala tehnološki višek

21. oktober 2015 ob 13:30 | 410
Prosti prevod iz originala: "Kako je Mrav postao tehnološki višak" objavljenem na RTVCazin.
Avtor: Hamida Hasanagić
original:Kako je mrav postao tehnološki višak

Nekoč je živela srečna in pridna mravljica, ki je vedno prišla prva v službo.
Bila je pridna in vesela. Enostavno bila je srečna dokler je delala. Prepevala si je vesele pesmice in rezultati njenega dela so bili odlični.
Direktor firme, gospod Sršen, je slišal veselo prepevanje Mravljice in ugotovil, da se Mravljica preveč zabava in premalo dela, saj nima šefa, ki bi jo usmerjal in kontroliral.
Zato je zaposlil Pikapolonico, ki je imela veliko izkušenj na področju upravljanja.
Prva skrb Pikapolonice je bila da organizira evidenco prihodov in odhodov v službo. Za to je vzpostavila sistem vstopnih in izstopnih dokumentov.
S časom se je teh dokumentov nabralo tako veliko, da so morali zaposliti nekoga ki bi pripravljal dokumente in poročila.
Zaposlili so gospoda Pajka, ki je takoj vzpostavil sistem arhiviranja in prevzel je tudi telefonske klice.

Kaj pa Mravljica? Mravljica je še naprej pridno delala kot prej.

Poročila, ki jih je oddajala Pikapolonica so bila izredna. Direktor Sršen je bil navdušen nad poročili, ki jih je dobival od Pikapolonice in kmalu je začel zahtevati še: primerjave z grafikoni, analize razvojnih trendov in podobno...
Da bi lahko ugodili zahtevam direktorja so zaposlili gospoda Hrčka, ki bo direktorjev pomočnik. Njemu so takoj nabavili nov računalnik in printer.

Srečna Mravljica je še naprej pridno delala, le malo je potožila, da bi ji šlo delo hitreje če bi imela računalnik. Niso ji ga odobrili.

To je bilo prvič, da je Mravljica nekaj potožila glede svojega dela, vendar je direktor Sršen takoj razumel, da je potrebno kar najhitreje odločno ukrepati. Kreiral je novo delovno mesto šefa službe ki bi nadziral srečno in pridno Mravljico.
Na novo delovno mesto je zaposlil Črička. On je takoj po prihodu zamenjal celoten inventar v svoji pisarni in na zahtevo dobil nov računalnik z ravnim LCD zaslonom.
Število računalnikov je naraslo in morali so instalirati računalniško mrežo in server.
Novo zaposleni šef Čriček je kmalu ugotovil da nujno potrebuje pomočnika (ki je mimogrede bil njegov pomočnik na prejšnji firmi) in tako je zaposlil Stenico.

Istočasno je Mravljica postajala vse manj srečna in vse manj produktivna. Ponovno je prosila za računalnik in ponovno ji niso odobrili prošnje.

Situacija z Mravljico je zaskrbela Črička in po tehtnem razmisleku je ugotovil, da mora naročiti študijo o zadovoljstvu zaposlenih v firmi. Svoje razmišljanje je predstavil direktorju Sršenu, ki je takoj razumel Čričkove skrbi in odobril, da zunanja firma naredi študijo zadovoljstva zaposlenih.
Draga študija je bila narejena in Čriček je takoj začel z izpolnjevanjem ukrepov, ki so bili predlagani. Povsod je obesil motivacijske plakate. Peljal je Pikapolonico, Pajka, Hrčka in Stenico na motivacijske treninge v znana letovišča ipd.

Mravljica je še naprej, vendar nezadovoljno delala. Prebirala je motivacijske plakate in nikakor ni mogla najti nadrejenih kadar jih je potrebovala. Enostavno niso bili v podjetju, ali pa niso imeli časa za njega.

In tako je čas tekel...

Direktor je še naprej dobival svoja perfektna poročila vendar so počasi začela kazati, da podjetje ni več tako rentabilno kot je bilo prej.
To ga je res močno zaskrbelo in moral je reagirati.
Najel je najelitnejšega konzultanta, gospo Sovo. Naloga Sove je bila da neredi popolno analizo organizacije in poslovanja firme in da pripravi rešitve kaj narediti, da bi firma zopet poslovala rentabilno.
Gospa Sova je po treh mesecih analiziranja in skrbnega pregledovanja organizacije direktorju predala zaskrbljujočo novico: "V firmi je preveč zaposlenih!"
Direktor je navdušeno sprejel strokovno analizo in nemudoma odpustil:
MRAVLJICO!
_____________________________________________
Nauk zgodbe:
- nikoli ne bodi srečna in pridna mravljica
- veliko bolj se splača da si nesposoben in da ne delaš nič
- nesposobni ne potrebujejo nadzornikov
- če si kljub vsemu produktiven pa nikoli ne kaži da si vesel, saj zato NI OPRAVIČILA

* Če še vedno na vsak način želiš biti mravljica, potem odpri svojo firmo saj potem ti ne bo treba delati za Sršena, Pikapolonico, Pajka, Hrčka, Črička, Stenico in Sovo.
Plačevati boš moral davke državi, ki bo organizirala enak nadzorni aparat da bi tebi omogočili, da se uspešno ukvarjaš z privatnim biznisom...

*** Vsi ki ste prebrali vse tole do konca, naj vas opomnim, da je to napisano v Bosni in seveda je vsaka podobnost s slovenskimi podjetji ali celo s Slovenijo nasploh zgolj naključna in nedvomno zlonamerna...
Zgodbo sem prevedel samo zato da si lahko preberete kako so tam čudni in kako imamo tu pri nas vse veliikooo boljše...

Komentarji 3

če želiš komentirati, se
DonciBalonci
DonciBalonci2 leti nazaj

Prav nobena podobnost ni zgolj naključna. Vsega so se naučili ravno v Sloveniji in morda so nekateri delojemalci celo isti.

borigi
borigi2 leti nazaj

najbrž imaš kar prav...

simontin
simontin2 leti nazaj

ja res je

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev