Britanska raziskava dokazala pozitivne učinke jabolčnega soka

11. avgust 2008 ob 09:56 | 799

slika

slika


Jabolčni sok znižuje tveganje za astmo

Raziskava v Veliki Britaniji je pokazala, da imajo otroci, ki redno pijejo jabolčni sok, manj možnosti, da zbolijo za astmo.

Znanstveni časopis European Respiratory Journal, ki je izsledke tudi objavil, piše, da se tveganje pri otrocih, ki uživajo jabolčni sok vsaj enkrat na dan, zmanjša za kar 50 odstotkov.

Zanimivo je, da so v isti raziskavi ugotavljali tudi ugoden vpliv jabolk in drugega sadja na zmanjšanje tveganja za razvoj bolezni dihal. Ena prejšnjih raziskav v Veliki Britaniji je namreč pokazala, da so nosečnice, ki so uživale veliko jabolk, zmanjšale tveganje svojih otrok, da zbolijo za astmo.

Tokrat pa je raziskava na otrocih med 5. in 10. letom starosti pokazala, da uživanje jabolk - v nasprotju z jabolčnim sokom - ne zmanjšuje tveganja. Tudi uživanje banan ne vpliva na zmanjševanje tveganja, da otrok zboli za astmo.

slika

slika


Naravni jabolčni sok

Ob obilnih letinah so bile kleti v Brkinih polne jabolčnika. V sodih je mošt prevrel v vino, imenovano »žvižgouc«, ki je bil odlična pijača za kosce.

Brkinci so sčasoma opustili izdelavo jabolčnika in se lotili pridelave naravnega jabolčnega soka. Sok, iztisnjen iz jabolk, vsebuje 12,7% suhe snovi in 10% raztopljenih sladkorjev. Kislost jabolčnemu soku daje jabolčna kislina, vsebuje pa tudi citronsko in mlečno kislino.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev