Dan žalovanja za žrtvami nesreče v torek

07. julij 2008 ob 16:48 | 1014

slika


Hrvati identiteto trupla še ugotavljajo

Identiteta ponesrečenega, najdenega na Hrvaškem, še ni znana, zato se iskalna akcija na Savi nadaljuje.

Iz Hrvaške so namreč sporočili, da so v Savi sinoči našli neznano moško truplo. Ali gre res za udeleženca četrtkovega usodnega spusta po Savi, bo jasno najpozneje v 48 urah, ko bodo izvedenci opravili DNK-analizo. Slovenski policisti so hrvaškim kolegom primerjalni DNK-vzorec že izročili, analizo pa bo opravil inštitut za sodno medicno v Zagrebu.

Neznano moško truplo je bilo najdeno v nedeljo zvečer v bližini Samobora. Truplo je opazil sprehajalec, policisti pa so opravili ogled kraja dogodka in o najdbi obvestili slovenske policiste.

Potapljači bodo ostali na suhem
Slovenski reševalci bodo 33 kilometrov dolg odsek Save od HE-ja Blance do meje s Hrvaško spet pregledali s policijskim helikopterjem, zatem bodo vodotok od kraja nesreče do jedrske elektrarne opazovali kajakaši. Kot pa je povedal Anton Travner, poveljnik intervencije in vodja podvodne reševalne službe, potapljači zaradi tveganja in izčrpanosti ne bodo šli več v vodo. Kot je dejal, so pregledali 90 odstotkov vodne površine pod jezom, najverjetneje pa pogrešanega tudi na še nepregledanem območju ni.

V vodo se bodo potapljači vrnili le v primeru, da identiteta trupla z analizo DNK ne bo potrjena. Pri iskanju se je po navedbah Vladimirja Bana, namestnika načelnika podvodne reševalne službe, v dobrih treh dneh in pol iskanja zvrstilo 130 visoko usposobljenih potapljačev reševalcev. Vsi so prostovoljci iz različnih koncev Slovenije.

Pogovor z Vladimirjem Banom o težavah potapljačev


Žalni seji, vpisi v žalne knjige in maša
Svojci in prijatelji utopljenih Sevničanov obiskujejo prizorišče nesreče in prižigajo svečke.

V dvorani gasilskega doma v Sevnici bo ob 18. uri žalna seja občinskega sveta, prvi pogrebi pa bodo jutri. V Krškem se je ob 15. uri začela žalna seja v spomin na poslanca SLS-a in sevniškega župana Kristijana Janca. Ves dan bo mogoč tudi vpis v žalno knjigo na sedežu SLS-a v Ljubljani. V župnijski cerkvi sv. Nikolaja v Sevnici pa bo ob 20. uri mašo daroval celjski škof Anton Stres.

Vlada pa poziva vse organizatorje kulturnih in drugih prireditev, da vsebino prilagodijo dnevu žalovanja. Na podlagi sklepa o določitvi protokolarnih pravil se zastave na poslopjih državnih ustanov na dan žalovanja spustijo na pol droga.

Svojcem umrlih pa je sožalno pismo poslal tudi mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus.
slika

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev