Deset brezplačnih programov, ki jih mora imeti vsak!

10. februar 2016 ob 12:51 | 245
V današnjem času programsko piratstvo ni več potrebno, saj na spletu najdemo številne brezplačne programe, ki lahko poenostavijo vsakdanje delo z računalnikom in izboljšajo uporabniško izkušnje. V nadaljevanju si poglejmo nekak brezplačnih programov, ki so po prepričanji mnogih uporabnikov takšni, ki jih preprosto moram imeti nameščene vsak uporabnik osebnih računalnikov. Tu gre za pester nabor programov, in sicer od takšnih za predvajanje večpredstavnostnih vsebin do takšnih, ki so namenjeni urejanju dokumentov ali pripravi pohitritvi sistema.
f.lux
Če ste si kdaj želeli pisati ob svetlobi sveče, tako kot so to počeli naši predniki, je f.lux (bit.ly/flux-win) nedvomno aplikacija za vas. Ta aplikacija teče v ozadju ter spreminja svetilnost in barvo zaslona glede na čas dneva. Program f.lux dejansko poskrbi za samodejno nastavitev barvnega tona zaslona glede na čas dela, kar nekoliko ustavi oziroma omili proces zmanjševanja hormona melatonina. Ker ta poskrbi za samodejno nastavitev barvnega tona zaslona glede na čas (v jutranjih urah je moder, v večernih urah pa rdeče-oranžen), je zelo pomembno, da pred začetkom uporabe programa pravilno določimo svojo lokacijo (Set your location).

Ccleaner
Se vam pogosto zgodi, da računalnik sredi dela preprosto zmrzne? To zna biti namreč zelo nerodno, saj je v tem primeru pogosto potreben ponovni zagon in niso redki primeri, ko uporabnik zaradi tega izgubi delo oziroma podatke, ki jih ni pravočasno shranil. Na srečo nam tu lahko priskoči na pomoč izjemno uporabno in brezplačno orodje CCleaner podjetja Piriform (bit.ly/Ccleaner-Win). To je med uporabniki celo tako priljubljen, da je bilo širom sveta opravljenih že več kot 100 milijonov njegovih prenosov.
VLC Player
Večpredstavnostni predvajalnik VideoLAN Client ali krajše VLC (bit.ly/VLC-win) je med ljubitelji filmskih posnetkov zelo priljubljen. To ne preseneča, saj podpira prav vse najbolj uveljavljene videokodeke, vključno z glasbenimi. Uporabniku med drugim pa omogoča tudi preprosto urejanje glasbenih in video datotek.
Paint.NET
V svetu sodobne fotografije si že zelo težko odmislimo uporabo različnih grafičnih programov za obdelavo fotografij. Med njimi je nadvse zanimiv zastonjski program Paint.NET (bit.ly/Paint-NET-win). Ta namreč brezplačno ponuja večino pogosto uporabljanih funkcij tovrstnih orodij, in sicer delo s plastmi, filtre in učinke, spreminjanje ravnovesja barv.
Recuva
Recuva je zanimivo brezplačno programsko orodje (bit.ly/Recuva-win), saj omogoča popolno ali pa vsaj delno obnovitev datotek, ki so bile navidezno trajno izbrisane. Postopek bo bolj uspešen, če med izbrisom datotek in uporabo Recuve na trdi disk nismo zapisovali novih podatkov.
7-zip
7-zip (bit.ly/7-Zip-win) je programska oprema, ki obljublja zelo velik odstotek kompresije z revolucionarnim kompresijskim formatom 7z. Program 7-Zip lahko uporabljate na svojem računalniku kot prav tako na računalnikih v komercijalnih organizacijah. Ne rabite se registrirati ali plačati za program ali licenco 7-zip.
WinDirStat
Aplikacije za beleženje porabe prostora na trdem disku niso najbolj zabavne, toda to je najhitrejši način, da ugotovite, zakaj na očetovem računalniku zmanjkuje prostora. WinDirStat (bit.ly/rn-windirstat) ima vizualen kockast vmesnik, ki prikaže vse potrebne informacije. Povrh vsega pa je aplikacija brezplačna.
Wunderlist
Wunderlist (bit.ly/rn-wunderlist) je ena izmed najbolj priljubljenih aplikacij za organizacijo s seznami opravil in nalog. Ta aplikacija vključuje še opomnike, roke izvedbe in omogoča sinhronizacijo prek naprav iOS, Android in Mac ter prek spleta.
TeamViewer
TeamViewer je odlična programska oprema za deljenje namizja. To ne preseneča, saj ponuja še možnost oddaljenega dostopa za oddaljeno pomoč. Tu ni pomembno ali nastopate v vlogi tistega, ki pomoč nudi, ali tistega, ki pomoč prejema. Oddaljen dostop je namreč tisočkrat boljši za reševanje težav kot telefon. Program TeamViewer je na voljo za prenos na naslovu bit.ly/TeamViewer-Win.
LibreOffice
LibreOffice je odprtokodni in brezplačni pisarniški paket (bit.ly/LibreOffice-slo), ki predstavlja resno alternativo Microsoftovemu pisarniškemu paketu Office. Zato niti ne preseneča, da LibreOffice širom sveta uporablja že več kot 100 milijonov aktivnih uporabnikov, ki poganjajo operacijski sistem Windows, Mac OS X ali Linux. Poleg tega odprtokodni pisarniški paket uporablja še 18 svetovnih vlad (Slovenije žal ni med njimi), saj podpira kar 189 različnih vrst datotek in je praktično skorajda povsem združljiv z Microsoftovim pisarniškim paketom Office.

Komentarji 7

če želiš komentirati, se
tigers
tigers2 leti nazaj

Vseh ne

gizmus
gizmus2 leti nazaj

RABI VSAK ..ZAKAJ PA ??

Buhteljcek
Buhteljcek2 leti nazaj

ja zato da bo vredu

gizmus
gizmus2 leti nazaj

za slike je dober photobrush... enostaven in lahko enako narediš, kot na paint-u... sem si pogledal

Anna45
Anna452 leti nazaj

Vidim, da moj lt rabi " buhteljčka"

Buhteljcek
Buhteljcek2 leti nazaj

Ma rabi še kaj druzga mene @Anna45

Anna45
Anna452 leti nazaj

O tem pa ti...hihihii...pa povej no, kako kaj si....si že oženjen mi...hihijiii

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev