Dubrovnik: Zahtevamo evro!

25. november 2009 ob 18:11 | 225

slika

Več gostincev in trgovcev v Dubrovniku zahteva uvedbo evra kot plačilnega sredstva na Hrvaškem. Banke in menjalnice ne delajo ob nedeljah, ko Dubrovnik obišče tudi do pet tisoč tujih turistov, opozarjajo Dubrovničani, ki so uvedbo evra zahtevali tudi od finančnega ministra Ivana Šukerja.

Želimo si, da bi bil evro legalno plačilno sredstvo na Hrvaškem, pravi znani dubrovniški gostinec Ivo Rudenjak. Opozarja, da je prejšnjo nedeljo v Dubrovnik prišlo približno pet tisoč tujih turistov z ladje za križarjenja, ki niso imeli kje zamenjati svojega denarja, trgovci in gostinci pa so ostali brez zaslužka.

Ponudniki storitev v Dubrovniku so ob tem spomnili, da turisti že več let lahko uradno plačujejo z evri v sosednji Črni gori. Rudenjak je potrdil, da se je o uvedbi evra osebno pogovarjal s hrvaškim finančnim ministrom Ivanom Šukerjem. Kot je še povedal, minister podpira idejo, sicer pa je dejal, da se je zataknilo pri Hrvaški narodni banki (HNB).

Medtem je guverner HNB Željko Rohatinski izjavil, da uvedba evra ni preveč gotova, ker bi paralelno uvajanje evra omogočalo zlorabe. "Da bi preprečili malverzacije, je potrebno urediti več predpogojev, kot je tisti, da bi v prodajalnah morali navajati cene v kunah in evrih, trgovine pa bi dobile status menjalnic, kar pomeni pogodbo z banko in oblikovanje tečaja," je večkrat pojasnil Rohatinski.

Turisti, ki pridejo v Dubrovnik, pogosto zahtevajo, da jim domačini na cesti zamenjajo denar za kune, da bi lahko plačali avtobusno vozovnico, si privoščili sladoled ali kupili kakšen spominek. Sicer pa v restavracijah in v trgovinah lahko plačajo s karticami.

Zamisel o uvedbi evra podpirata tudi minister za turizem Damir Bajs in dubrovniški župan Andro Vlahušić. "Podpiramo idejo, da bi uvedli evro, ker gre za isto vrsto problema, kot je bil tisti z dela prostimi nedeljami, ko je bilo vse zaprto, medtem ko je bilo mesto polno turistov," je dejal Vlahušić. Kot je dodal, podpira ukinitev vseh "neumnih zakonov", ki škodijo turizmu in Dubrovniku.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev