Dve leti od smrti »Makedonskega angela«

17. oktober 2009 ob 17:36 | 487
slika


Danes mineva dve leti, odkar se je na hrvaški avtocesti smrtno ponesrečil makedonski pevec Toše Proeski.

Tistega dne ni žalovala le Makedonija, žalovale so vse države nekdanje Jugoslavije. Tudi v Ljubljani se je v žalno knjigo na Makedonskem veleposlaništvu vpisala množica ljudi.
Spomin na makedonskega pevca še kako živ. Lanski srbski izbor za pesem Evrovizije - Beovizija, mu je bil v celoti posvečen, razglasili so ga tudi za častnega državljana Republike Makedonije.

Usodna vožnja
Toše Proeski je dne 16.oktobra 2007 ob 6.20 uri umrl v prometni nesreči na avtocesti A3 Zagreb - Lipovac, pri Novi Gradiški na Hrvaškem. Voznik avtomobila, 32-letni Georgij Georgijevski, je izgubil kontrolo nad avtomobilom in udaril v tovornjak. Toše je umrl na kraju nesreče, njegova menedžerka Ljiljana Petrović je dobila lažje telesne poškodbe, voznik pa težje poškodbe.
Toše je bil pokopan 17.oktobra v rojstnem Kruševu ob prisotnosti družine in velikem številu njegovih največjih oboževalcev, prijateljev in glasbenih sodelavcev s celega Balkana.

Toše Proeski: življenje in kariera
Todor »Toše« Proeski je otroštvo je preživel v mestu Kruševo v osrednji Makedoniji. Starša Dominika in Nikola sta že v njegovem ranem otroštvu opazila njegov glasbeni talent, zato sta ga od malega vzgajala v glasbenika. Njegov prvi pomembnejši nastop je bil na otroškem festivalu Melfest v Prilepu, kjer je zmagal dvakrat zapored v letih 1996 in 1997. Po nastopih na festivalu Makfest leta 1997 v Štipu s pesmijo Pušti me in festivalu Skopje (makedonski izbor za pesem Evrovizije) naslednjega leta s pesmijo Ostani do kraj, kjer je osvojil tretje mesto, je sledil njegov preboj.
Leta 1999 je izdal prvi album Nekade vo noќta, istega leta je s pesmijo Tvoite bakneži na moite beli košuli na festivalu v Skopju slavil zmago po izboru občinstva. Poleti je imel prvi samostojni koncert v Skopju, ki si ga je kljub deževnemu vremenu ogledalo na tisoče ljudi. Junija 2000 je izdal drugi album Sinot Božji. Leta 2001 je na Podgorica Festivalu osvojil drugo mesto s pesmijo Nemir (duet s Karolino Gočevo), marca 2001 pa je imel v Skopju pet zaporednih koncertov, ki so bili razprodani do zadnjega kotička. Oktobra 2002 je izdal tretji album Ako me pogledneš vo oči, ki je bil posnet v Grčiji, novembra istega leta pa se je podal na prvo veliko turnejo.
Študiral je solo petje na Glasbeni akademiji v Skopju, tako da je bil eden redkih šolanih pop glasbenikov na območju bivše Jugoslavije. Vokal je izpopolnjeval v New Yorku, kjer ga je petja učil sloviti profesor William Rey, ki je delal tudi z Lucianom Pavarottijem.


Njegov največji hit je pesem Čija si, s katero je leta 2003 zmagal na srbskem festivalu Beovizija (srbski izbor za pesem Evrovizije). Takrat si je Toše začel graditi tudi mednarodno kariero.
Leta 2004 je bil izbran za predstavnika Makedonije na Evroviziji. 14. februarja 2004 je na makedonski televiziji predstavil osem pesmi, izmed katerih je bila nato izbrana pesem Angel si ti (angleško Life), s katero je na izboru v Istanbulu osvojil 14. mesto.
Leta 2003 je prejel Humanitarno nagrado Matere Tereze za svoje številne dobrodelne koncerte. Septembra 2004 je postal najmlajši Unicefov ambasador dobre volje. Njegova pesem Za ovoj svet (angleško This world), posneta leta 2004, je postala je Unicefova himna.
Leta 2004 je izdal album Den za nas, četrti po vrsti in prvi, ki smo ga lahko kupili tudi v Sloveniji, leta 2005 pa je izdal hit album Pratim te.
Leta 2006 je izšel Božilak, na katerem je Toše zapel priredbe tradicionalnih makedonskih pesmi, na katerem se nahaja tudi znana pesem Zajdi, zajdi.
V letih 2006 in 2007 je osvojil drugo in prvo mesto na Hrvatskem radijskem festivalu. Njegova pesem Srce nije kamen je bila največkrat poslušana pesem na hrvaških radijskih postajah v letu 2006.
Avgusta 2007 je izdal aktualni album Igri bez granici, ki ga kritiki bivše Jugoslavije že ocenjujejo kot album leta. Zadnji veliki koncert je imel 5. oktobra na mestnem stadionu v Skopju.
Jeseni 2007 je v Sloveniji izšla njegova edina pesem v slovenščini z naslovom Moja. Konec oktobra je nameraval izdati prvi album v angleščini, na katerem bi se nahajal tudi duet Aria z italijansko pevko Gianno Nannini.

Komentarji 3

če želiš komentirati, se
Anna45
Anna458 let nazaj

TAKIH ANGELOV VEČ NI, KI BI TAKO LEPO LETELI...
BIL JE KRATEK LET, PA NAJ MU BO VSAJ SEDAJ DALJŠI IN NAJLEPŠI POLET...

MAJ-rana
MAJ-rana8 let nazaj

Res je bil angel in naj mu tiha zemja krije spomine

Zidarka
Zidarka8 let nazaj

res je žalostno umrel in zelo mlad je bil še škoda ga je bilo

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev