FULL DOBRO!!!

06. januar 2016 ob 06:38 | 155

Nina Gajić
6 ur · Ljubljana
Pozdravljeni,
Če komu prav pride, bi delila nekaj napotkov/priporočil za lažje iskanje dela, če bo komu samo ena stvar prišla prav super, drugače ni nobene škode. Verjamem, da je delovnih mest dovolj, da obstaja neka normalna rotacija kadra, vsekakor pa je grozno biti brez prihodka, tako da si moramo pomagat; še enkrat bi poudarila, da če vam kaj pride prav »vzemite« drugače pač ne..
Med iskanjem zaposlitve sem prebrala xy št. člankov – nekaj uporabnih, nekaj čisto brezveznih, vsi pa te učijo več ali manj iste zadeve. V praksi so te nasveti včasih težko uresničljivi, spet drugič se jih da v celoti priučiti..
Torej; vrstnega reda ne bom upoštevala, z * sem označila tiste, ki se mi zdijo bolj pomembne.. Priučene »zapovedi«, ki pa so MENI služile dobro pa so sledeče (tikam sebe zato tudi tebe);
1. * NE POŠILJAJ SAMO PROŠENJ ZA RAZPISANA DELOVNA MESTA – možnost da boš opažen/a je neprimerljivo manjša kot če pošlješ svoj opis in CV ko NI razpisa.
2. * PREBERI SVOJ CV KOT DELODAJALEC – imaš 2 minuti časa (max.) ali ti pade v oči tisto, kar je najbolj pomembno? Če ne, SKRAJŠAJ, poudari, dopolni
3. UVODNO PISMO V MAILU ni daljše od 1/3 strani (za razpise) in v uvodnem pismu so že navedene glavne kompetence, vse ostalo in podrobnosti pa so navedeni v CV-ju..
4. * NAREDI DOMAČO NALOGO – naj te bodoči delodajalec in ekipa s katero boš preživel/a 1/3 dneva zanima VSAJ TOLIKO, kot v najboljšem scenariju pričakuješ, da boš delodajalca zanimal/a ti.
5. * ZAVEDEJ SE SVOJIH PREDNOSTI KOT SLABOSTI – na razgovoru ali po telefonu LAHKO poveš česa ne znaš/kaj te bo potrebno priučit in kje je tvoja moč (osebe ki zna vse NI na tem svetu.. Vsakič ko sem KLICALA in rekla; »Poslala bi vam prijavo, zato imam eno vprašanje predem le-to naredim... V vseh zadolžitvah sem kompetentna, razen v tej XY zadolžitvi – ali me tega lahko priučite?« je bil odziv zelo dober in nikoli ni sledilo vprašanje da naštejem 3 poz. In 3 neg. Lastnosti). To je tudi »izgovor« za klic in verjetnost da te povabijo na razgovor je veliko večja (beri VELIKO večja).
6. NE JAMRAJ – probaj rešit kar lahko, tistega, česar ne moreš rešit, pa se ne obremenjuj ker nima smisla.. resno..
7. PAZI NAPRAVOPISNE NAPAKE in ne narobe naslovit prejemnika
8. POKLIČI ČE NI ODGOVORA – spet idealna prilik, da povprašaš kakšen je časovni okvir za ta razpis, če pa si poslal/a ponudbo za delo za katero ni bilo razpisa pa vprašaj če lahko povprašaš če so pogledali tvoj mail in če imajo kakšno vprašanje
9. VODI EVIDENCO KAM SI POSLAL/A PROŠNJO in kakšen je status prijave– vsaj na nekem listu – XY d.o.o. pokličejo,. XZ d.o.o. – pravjo, da če nisem dobila maila da sem še v igri (če se zadeva vleče jih pokličeš inb vprašaš kakšen je status iskanja novega sodelavca)
10. * BODI POZITIVEN/NA – tako glede iskanja zaposlitve, pri prijavah kot na razgovoru (če danes čutiš da se počutiš brezvoljno pošlji kakšno prošnjo jutri, ne danes – bo boljše)
11. POVEJ ZNANCEM IN PRIJATELJEM, DA IŠČEŠ DELO – naglas; sem na trgu iščem delo – pozna kdo koga, ki bi ga utegnil zanimat moj profil (naziov profila).. kontaktiraj ljudi v svoji mreži in daj vedeti da iščeš novo priložnost in vprašaj, če jim lahko posreduješ svoj cv in prosiš za posredovanje. Tudi nekdanjega delodajalca ali šefa lahko istio prosiš – včasih te kar sezuje, ko tvoj cv posreduje nekdo za katerega bi najmanj pričakoval
12. ČE TE NEKAJ PRI »BODOČEM DELODAJALCU« močno moti.. ne kandidiraj – škoda tvoje in njihove energije.
13. ČE SE TI TISTI DAN NE POŠILJA PROŠENJ si pač reci, da si ta dan frej, ne pa ob 7h zvečer eno na silo poslat in si cel dan uničit z občutkom kivde (ni vsak dan za sončke in zvezdice in pozitivno razmišljanje)
14. NA RAZGOVOR SE PRIPRAVI – poguglaj (google) osebe, s katerimi imaš stik – linkedin, facebook, članki, diplomska dela... pozanimaj se kdo sedi na drugi strani – prodaj se (ne tega stavka narobe razumet).
15. ZAPOSLITEV JE VZAJEMEN ODNOS – ti delaš za kar so te najeli, oni plačajo. V tujini se uporablja za plačo dosti pojem KOMPENZACIJA, ki je po mojem mnenju boljši izraz kot plača – zavedaj se, da mora imeti tako delodajalec kot ti korist od sodelovanja oz. tvoje zaposlitve (to je tako za samozavest, ker jaz sem se ujela, da sem včasih delovala že v smislu: samo dajte mi delo, nič več ne rabim)..
16. ČE NE VEČ KOMU POSLAT PROŠNJO presodi .. lahko pošlješ na info mail (ponavadi ga z malo truda najdeš) ali pa na mail direktorja –v večini: ime.priimek@DOMENA (podatke o poslovodni osebi najdeš na biziju, domeno pa tudi..) Po pošiljanju pokliči po nekih 4 delovnih dneh - prosi na telefon osebo katero si poslal/a prošnjo, če te tajnica vpraša ne skrivat – poveš da si poslal/a ponudbo in če lahko direktorja/direktorico spomni če lahko ponudbo pregleda.
17. VPRAŠAJ, KAR TE ZANIMA – tako po telefonu preden pošlješ prošnjo kot na razgovoru (ne poslat prošnje potem pa sredi razpisa klicat pa spraševat kako bo delo zgledalo)
18. IŠČEM DELO, NE: »IŠČEM SLUŽBO« - ja, je razlika in ne me secirat ampak je razlika ko nekdo reče: iščem delo v it-ju ali iščem službo v it-ju.. meni je zamenjava teh dveh besed koristila
19. * BODI ISKREN/A do sebe in delodajalca – to se čuti.. in vse ostalo je zaman
20. * BODI SPOŠTLJIV/A oz. čuvaj »svoj obraz« .. ravno toliko, kot pričakuješ, da bodo na drugi strani spoštljivi do tebe..
Več ali manj je to-to.. napisala sem 1x več kot sem nameravala in ponavljam se... vem.. če komu kaj prav pride se super veselim, če ne pač ne.. meni je to razmišljanje dosti pomagalo..
Lep preostanek dneva vam želim!
p.s.: sigurno je POLNO pravopisnih napak.. sorry, res se mi ne da popravljat – pišem v slengu.. če sem kje močno polomila mi povej, popravim.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev