Glasbeni svet je izgubil legendo

09. april 2015 ob 10:20 | 59
Po hudem boju z boleznijo je umrl Janez Kalan, dolgoletni pevec, ki se je tej zasedbi pridružil leta 1964 in v njej prepeval do leta 1993.
Drugi basist Janez Kalan je bil prav tako ustanovni član Fantov s Praprotna. Po sorodstveni vezi je bratranec Jožeta Šifrarja.
Ansamblu se je pridružil že leta 1964 in z njim sodeloval vse do leta 1993 ter v njem skrbel tudi za prodajo plošč in kaset. Njegov obraz in pričeska sta mnoge v Ameriki spominjala na Kennedyja. Kot zanimivost je vredno povedati, da je bil Lojze Slak njegova poročna priča. V Slakovih skladbah je kot solist večkrat nastopil skupaj s prvim basistom zasedbe Janezom Dolencem, na primer v vižah Na vinskem sejmu, Pustna, Tinca, Na koncu ovinka, Pustna, Naj vrisk pove in mnogih drugih.

Spomnimo, da je zasedba Fantje s Praprotna skupina slovenskih ljudskih pevcev iz Selške doline. Fantje so leta 1962 v Železnikih prvič nastopili pod sedanjim imenom, kjer so v oddaji Pokaži, kaj znaš zasedli prvo mesto. Dve leti pozneje so začeli nastopati s triom Lojzeta Slaka, skupni prvi javni nastop pa so imeli januarja 1965. Od tedaj pa do Slakove smrti leta 2011 so delovali skupaj in postali eden od najbolj prepoznavnih in priljubljenih narodno zabavnih sestavov.


slika 517160

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev