Ideja za družinski izlet : Rifnik

07. maj 2015 ob 09:46 | 68


Pot do arheološkega najdišča Rifnik nas vodi mimo ruševin srednjeveškega gradu Rifnik. Le-te nas osupnejo s svojo lego in mogočnostjo. Na vrhu najdišča Rifnik se lahko prepustimo domišljijskemu popotovanju v daljno preteklost in seveda razgledom na Šentjur, Zgornjesotelsko gričevje, Boč, Donačko goro ter Velenjsko in Konjiško hribovje. Ob lepem vremenu se vidijo tudi vzhodni vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp.
Otroci: Pot je primerna za otroke stare od 3 do 4 leta. Pri morebitnem ogledu grajskih razvalin moramo paziti na otroke zaradi visokega in nezavarovanega obzidja na izpostavljeni in strmi legi ter morebitnega padajočega kamenja.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višina: 568 m

Višina izhodišča: 273 m

Izhodišče: Avtocesto Ljubljana - Maribor zapustimo na izvozu Dramlje in nadaljujemo proti Šentjurju. V Šentjurju se peljemo skozi naselje in pri tretjem semaforju v večjem križišču nadaljujemo naravnost. Gremo skozi želežniški podvoz in preko Voglajne. Na križišču, kjer prednostna cesta, zavije levo in nadaljujemo naravnost. V naselju Podgorje parkiramo na levi strani ceste na manjšem makadamskem parkirišču nasproti velikega industrijskega objekta z vulkanizerstvom.

Čas: Izhodišče - arheološko najdišče Rifnik 60 minut.

Vzpon: Iz izhodišča gremo naprej po cesti po kateri smo se pripeljali in se povzpnemo po strmih stopnicah. Nad stopnicami nas pešpot pripelje do asfaltne ceste, ki se je držimo do gasilskega hidranta na robu gozda, kmalu za križiščem s kužnim znamenjem. Tu zavijemo levo v gozd. Ko se naša pešpot razcepi, nadaljujemo levo navzdol preko potočka. Ko pot že zavija iz gozda gremo desno navzgor. Pot nas hitro pripelje do razvalin gradu Rifnik. Tu nadaljujemo desno mimo domačije pod njimi. S hojo nadaljujemo po asfaltni cesti, kjer na prvem razcepu poti zavijemo levo na gozdno cesto. Le-ta kmalu preide v gozdno pešpot, ki nas pripelje do arheološkega najdišča Rifnik.


slika 519036
slika 519035

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev