Iskanje ponesrečencev se nadaljuje

04. julij 2008 ob 14:11 | 779


Črna kronika, pred 6 urami, zadnji poseg ob 13:00
Sevnica
slika
slika

Potapljači zagotavljajo, da bodo, če bo treba, v Savi preiskali vsak tolmun. Iskalna akcija se bo nadaljevala tudi jutri.

Namestnik poveljnika podvodnih reševalcev Vladimir Ban pa je predtem za MMC povedal, da so potapljači ponoči iz Save potegnili tri trupla. Kot nam je še pojasnil, so prvo truplo našli okoli štirih zjutraj, naslednji dve pa okoli petih oziroma šestih. Med smrtno ponesrečenimi je tudi župan Sevnice in poslanec državnega zbora Kristijan Janc. Skupno število mrtvih je zdaj osem, saj so jih pet iz vode potegnili kmalu po nesreči. Tri ponesrečenke, vključno s tisto, ki je bila zjutraj še v kritičnem stanju, so umrle v brežiški oziroma novomeški bolnišnici. Pet ljudi še pogrešajo. Identifikacija trupel še poteka.

Ponesrečencev je bilo v dveh čolnih skupno štirinajst, srečno jo je odnesla le ena oseba, po neuradnih podatkih županova žena Ana Janc, ki je v celjski bolnišnici, njeno stanje pa je stabilno.

Iskanje v težkih razmerah
Potapljači so lahko šli pod vodo šele okoli treh zjutraj, saj prej na novogradnji elektrarne niso mogli spustiti zapornic. Kot je dejal Ban, so razmere pri iskanju izjemno težavne, saj so se morali potapljači spustiti na šest metrov globine, pri čemer je bila vidljivost okoli 20 centimetrov. Voda je namreč umazana in deroča. Kljub temu napovedujejo, da bo, če bo treba, "preiskali vsak tolmun." Akcija iskanja se bo nadaljevala tudi jutri.

Na gradbišču hidroelektrarne pri iskanju pomagajo tudi pripadniki civilne zaščite. Prav tako nad prizoriščem nesreče ves čas kroži policijski helikopter. Krški gasilci so pri hidroelektrarni Krško postavili vodno pregrado, s pomočjo katere ves čas pregledujejo naplavine.
Vodja intervencije Anton Travner je pojasnil, da je bil za ponesrečence usoden petmetrski jez. Na mestu, kjer se srečata tok reke Save in povratni tok hidroelektrarne, nastane neke vrste požiralnik, ki pogoltne vse, kar pride noter, je pojasnil.

V dveh kanujih štirinajst ljudi
Dolenjski list je na podlagi fotografij, ki jih je malo pred tragedijo posnel njihov novinar, sestavil seznam domnevnih ponesrečencev v kanujih. V prvem čolnu naj bi bili tako Ana Janc, Kristijan Janc, Marjan Kogovšek (sevniški občinski svetnik in predsednik KS-ja Boštanj), Miran Ribič in Jani Zemljak (predstavnika podjetja Infra, ki sodeluje pri gradnji elektrarne), Mihael Metelko (predsednik KS-ja Studenec) in Mitja Špilek (nepreverjeno).

V drugem čolnu naj bi bili Vojka Alif (uslužbenka Infre), Branko Safič (član odbora za gradnjo HE na spodnji Savi), Mateja Korajzler (višja svetovalka splošne službe na sevniški občini in predsednica odbora za spremljanje gradnje HE Blanca), Slavko Peklar (predsednik KS-ja Blanca), Bojan Lipovšek (direktor Komunale Sevnica in predsednik KS-ja Sevnica), Rudi Dobnik (sevniški podžupan) in Aleš Logar (pripadnik Slovenske vojske).

Poudarjamo, da je seznam imen neuraden, saj identifikacija žrtev še poteka.

Usodno pot končal le en čoln
Kot je znano, naj bi spust organiziral župan Sevnice Janc, ki je predtem dejal, da si želijo še zadnjič ogledati Savo, saj po gradnji elektrarne nikoli več ne bo taka kot zdaj. Po reki so se spustili štirje čolni, ki naj bi se popeljali od Blance do Brestanice. Prvi se je že v Sevnici zaletel v most, kar so srečno prestali vsi potniki, drugi je srečno prišel na cilj, preostala dva pa sta zapeljala skozi prelivna polja elektrarne, zato ju je prelomilo na pol. Mimo hidroelektrarne čolna v nobenem primeru naj ne bi mogla, saj je bil med njeno gradnjo pred kratkim tok reke Save preusmerjen.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev