Kaj je naslov IP in kaj lahko o vas pove drugim

20. maj 2015 ob 10:41 | 133
Avtor: Matic Tomšič

Uporabniki svetovnega spleta na omenjanje naslova IP naletijo praktično na vsakem koraku, a vsi ne vedo, kaj kratica sploh pomeni in kakšne informacije o njih lahko razkrije drugim.

Kaj je IP?


Naslov IP (IP je kratica za Internet Protocol) lahko v grobem opišemo kot edinstveno ime s svetovnim spletom povezanega osebnega računalnika (tudi tablice ali pametnega telefona). Sistem naslovov IP napravam v medmrežju omogoča, da se prepoznajo, komunicirajo in delijo podatke.

Najbolj razširjen standard naslovov IP je že lep čas IPv4 – naslov v tem sistemu sestavljajo štiri s piko ločene številke (format XX.XX.XX.XX) z največ tremi števkami. Standardu IPv4 bodo, čeprav je še vedno zelo dominanten, v prihodnjih letih najbrž šteti dnevi, saj je zaradi njegove omejenosti začelo zmanjkovati unikatnih številk. Nadomestil ga bo standard IPv6, ki omogoča kar 2 na 128. potenco različnih naslovov.

Edinstven (statični) IP uporabniku dodeli njegov ponudnik internetnih storitev. Če uporabljate usmerjevalnik ali ruter, vam bo ta dodelil svoj (dinamični) IP, kar pomeni, da bodo spletne strani ob vašem obisku videle IP usmerjevalnika, ne naslova, ki predstavlja vaš osebni računalnik.
Ali lahko IP izdaja osebne informacije?


Prva osebna informacija, ki jo o uporabniku lahko izda naslov IP, je geolokacija. A ker je večina uporabnikov povezana v omrežje ponudnika internetnih storitev in uporablja usmerjevalnik, je določanje njihove natančne lokacije skoraj nemogoče. Tisti, ki bi želel preveriti IP, s katerega je prejel vašo spletno pošto ali kateKot so ugotovili raziskovalci kanadskega urada za varovanje zasebnosti OPC, lahko naslov IP v nekaterih primerih razkrije tudi uporabnikove športne, delovne, religiozne in seksualne interese. Večina spletnih strani namreč beleži IP-je, ki jih obiščejo.

Čeprav naslov IP ne razkrije uporabnikove identitete, pa lahko z njegovo pomočjo o ljudeh ogromno izvejo tisti, ki vedo, kateri IP-naslov uporablja kateri posameznik – računalničarji v podjetjih, zaposleni pri ponudnikih internetnih storitev.
Maskiranje naslova IP za več zasebnosti


Številni uporabniki, ki jih skrbi zasebnost na spletu, uporabljajo storitev VPN (Virtual Private Network) oziroma navidezno zasebno omrežje, ki omogoča povezovanje v splet prek šifriranih tunelov. VPN večine zunanjih ponudnikov (na spletu jih ogromno ponuja tako brezplačno kot plačljivo storitev) v grobem deluje tako, da na osebni računalnik namestimo klienta ter se vanj prijavimo z uporabniškim imenom in geslom.re druge podatke, bi najbrž videl le mesto, iz katerega so bili poslani.
Računalnik nato vzpostavi komunikacijo z oddaljenim strežnikom in se pridruži njegovemu omrežju. Nadaljnja povezava s spletom je šifrirana in zavarovana pred nepovabljenimi vsiljivci. Nekaj najzanesljivejših ponudnikov storitev VPN – ExpressVPN, IPVanish, PrivateInternetAccess.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev