Kdo vas lahko nažene s plaže in kdaj?

14. julij 2017 ob 11:07 | 47
Na Hrvaškem je nedavno sprejeti Zakon o koncesijah dvignil mnogo prahu. Ne le v medijih, pač pa tudi v praksi, kjer so začeli kopalce preganjati s plaž. V katerih primerih se to upravičeno zgodi?
Portal Index.hr je k pojasnilom povabil Gorana Vojkovića, avtorja knjige Pomorsko dobro in koncesije. Ta izpostavlja, da je pomorsko dobro obče dobro in da glede tega ne obstaja lastništvo. Uporablja se tako, kot odreja država oziroma lokalna skupnost. Z novim zakonom je država uvedla koncesijska dovoljenja in koncesije. Ležalniki, prodaja sladoledov in pijač, najem čolnov in ostalega sodi pod koncesijsko dovoljenje. Tisti, ki ga dobi, lahko prodaja usluge, ne sme pa prepovedati občo uporabo plaže. "Tu prihaja do težav. Tisti, ki je dobil koncesijsko dovoljenje, postavi ležalnike preko celotne plaže, tako da te ne morejo uporabljati kopalci, ki ležalnikov ne želijo najeti, imajo svoje ali pa želijo ležati na brisači. Imetnik koncesijskega dovoljenja želi to preprečiti. To je proti zakonu. Vsakdo ima pravico do uporabe plaže, tudi če je zanjo nekdo dobil koncesijsko dovoljenje," poudarja Vojković.

Druga oblika, zajeta v nedavno sprejetem zakonu, je koncesija za plažo, ki se izdaja za pet ali več let. Ta oblika je dražja, na Hrvaškem še ni pogosta, saj je bistveno dražja. "V tem primeru gre za izključno pravico do uporabe plaže. Koncesije iščejo recimo ladjedelnice ali dragi hoteli. Takšnih je na Hrvaškem le nekaj, v 99 odstotkih so za naše plaže izdana koncesijska dovoljenja," pojasnjuje Vojković.
Na vprašanje, kaj naj stori kopalec, če ga želijo pregnati s plaže, odgovarja, da ima register koncesijskih dovoljenj lokalna samouprava in tudi lučka kapetanija, ki je dolžna nadzirati uporabo plaž. V primeru težav Vojković svetuje, da se kopalci, ki jih želijo s plaže pregnati, obrnejo nanje. "Tisti, ki želi kopalce pregnati, naj pokaže papirje. Običajno nima ustreznih za koncesijo; dragi hoteli, ki so jo pridobili, se ne igrajo, ti postavijo ograje in varnostnike. Kopalci, ki jih želijo pregnati, lahko seveda pokličejo tudi policijo." Na vprašanje, kako je z brisačami, ki jih kopalci na plažah puščajo kot rezervacijo prostora, strokovnjak za pomorsko dobro odgovarja, da se brisače lahko smatrajo kot puščena imovina, ki jo lahko redar umakne. "Če nekdo želi natančno določeno mesto plaže, naj pride zgodaj zjutraj ali pa naj se odloči za hotel s koncesijo. Tam ga bo vedno čakalo mesto. Nihče skratka nima pravice zavzemati del javne plaže in na njem puščati brisače." Na Hrvaškem nekateri kopalci naletijo na težave tudi zaradi svojega psa. Glede štirinožnih prijateljev Vojković pojasnjuje, da se pse lahko pripelje kamorkoli, razen tja, kjer je to izrecno prepovedano; opozarja pa, da lahko lastniki plačajo kazen, v kolikor psa nimajo na povodcu. V primeru kampov, kjer gostom, ki niso njihove stranke, želijo onemogočiti dostop do plaže, ravno tako strokovnjak za pomorsko dobro izpostavlja, da za to nimajo nobene zakonske podlage. "Dostopa do morja, do javne plaže, nima nihče pravice preprečevati. Še enkrat, to bi lahko storil le v primeru, če bi turistični ponudnik za to pridobil koncesijo."
Tudi v primeru nudističnih plaž se je večkrat pojavilo vprašanje, ali lahko iz takšnih plaž preženejo kopalce, ki so v kopalkah. "V tem primeru vas lahko prežene le lastna vest. Gre za stvar kulture. Niso vsa pravila zapisana v zakonih, obstajajo tudi splošno veljavne družbene norme. Gre za stvar vzgoje, bi rekel." Po sprejetju zakona je na Hrvaškem prišlo že do številnih incidentov; tako domačini kot turisti so večkrat naleteli na primere, da so jih želeli s plaže pregnati, ker bodisi niso plačali za uporabo ležalnika, zato, ker so prišli s psom ali celo z otroki. Vojković meni, da gre še vedno za ribarjenje v kalnem in da bi bilo zaplete moč enostavno rešiti, če bi zakonodajalec predvidel, da morajo biti na plažah ustrezne table, ki označujejo, ali gre za plažo, za katero ima nekdo koncesijsko dovoljenje ali pa koncesijo.


slika 616999

slika 617000

slika 616998

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev