Knjiga o Titu

20. junij 2008 ob 20:42 | 1301
Skrivnostna leta Titovega življenja
slika


Kaj je počel Josip Broz - Tito pred drugo svetno vojno, ko je bila Jugoslavija še kraljevina, Tito pa je bil znan kot Valter?

Odgovor na to vprašaje razkriva knjiga Titova skrivnostna leta v Moskvi 1935-1940, ki jo je napisal Silvan Elitz, ki se je leta 2007 odpravil v Moskvo, da bi zbral do zdaj nepoznane dokaze, kako je Josip Broz izdajal tovariše Stalinovi tajni policiji NKVD.

Večino časa v teh letih je Tito preživel v Moskvi, kjer so ga poznali pod imenom Valter, po Eilitzovih besedah pa naj bi v tem času pisal karakteristike o jugoslovanskih izseljencih v Moskvi. Ta leta je avtor knjige poimenoval Titova učna leta pri Stalinu, saj naj bi odločilno vplivala na njegovo nadaljnje življenje in politični položaj.

Odločilna leta v Moskvi?
Opisuje pa tudi Titov boj za mesto generalnega sekretarja Komunistične partije Jugoslavije, posebno med jugoslovanskimi komunisti v Parizu.

Prav pisanje karakteristik naj bi Titu omogočilo, da je januarja 1939 postal generalni sekretar centralnega komiteja Komunistične partije Jugoslavije. Leta v Moskvi pa so dala odločilen pečat tako partizanskemu gibanju v Jugoslaviji kakor tudi letom totalitarne oblasti, ki so sledila.

"Sovjetski filozof"
Silvin Eiletz, slavist, zgodovinar, filozof, psihoanalitik in pedagog, se je rodil leta 1928 v Slovenj Gradcu. Leta 1955 je končal študij ruščine in ruske zgodovine na pariškem L'Institut des etudes russes, leta 1969 pridobil doktorat iz sovjetske filozofije na Freie Universität Berlin, doktorat iz ruske filozofije na dunajski univerzi in leta 1976 opravil študij psihoanalize na Dunaju.
slika

Komentarji 1

če želiš komentirati, se
tito55
tito559 let nazaj

O šilu sodi naj kopitar!!!-Ne pa ti Buhtejček.

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev