Kruha ne shranjujte v plastične vrečke, še manj pa v hladilnik

04. maj 2015 ob 13:47 | 179
Shranjevanje kruha v nepredušno zaprtih posodah in zavijanje v plastične vrečke kruha ne bo ohranilo svežega. Nasprotno, še prej bo postal gumijast in neokusen. Ali obstaja kaj boljšega kot svež kruh s hrustljavo, dišečo skorjo in mehko, sočno sredico? V poskusih, da bi ga čim dlje obdržali takšnega, ga zavijamo v vrečke, plastične ali papirnate, shranjujemo v škatle, ki obljubljajo, da bodo ohranile njegovo svežino, ali celo v hladilnik.

Logika nam pravi, da bo kruh ostal svež dlje, če ne bo izgubljal vlage. Ravno nasprotno. Kot pojasnjuje Riccardo Meggiato, ki za spletno stran Fine Dining Lovers razbija mite o hrani, kruh svežine ne izgubi zaradi izsuševanja, ampak zato, ker absorbira vlago. Razlog za to je sestava kruha oziroma ena njegovih glavnih sestavin: moka. Škrob v njej se začne ob stiku z vlago v zraku, torej vodo, razkrajati, pri čemer sredica postane trša, skorja pa izgubi hrustljavost.

Shranjevanje v hladilniku je najslabša rešitev
Ta proces je najhitrejši pri temperaturah med nič in deset stopinj Celzija, torej bo kruh svežino najhitreje izgubil, če ga shranite v hladilniku. Druga pesem pa je zamrzovalnik – razkroj škroba se skoraj popolnoma zaustavi pri temperaturah pod –18 stopinj Celzija, zato je smiselno, da kruh, ki ga ne nameravate pojesti takoj, zamrznete in pozneje odtalite po potrebi. Sicer ne bo takšen kot iz pečice, a bo dovolj blizu.

Brez vrečke? V vrečki? In v kakšni?
Kruh za dnevno porabo shranjujte na sobni temperaturi. Pri tem se pojavi vprašanje, v čem ga shraniti. Plastične vrečke so slaba izbira, če želite grizljati hrustljavo skorjo, saj zadržujejo vlago. Ta kot omenjeno pospeši razkroj škroba, poleg tega pa ustvarja tudi idealno okolje za razvoj plesni. Raje se odločite za papirnate vrečke, torej tiste, v katerih vam kruh postrežejo v trgovinah oziroma pekarnah, še boljša izbira pa so vrečke iz blaga.

V vsakem primeru pa kruh ne bo ostal svež v nedogled, zato ga ali kupujte v zmernih količinah ali pa si pripravite zalogo receptov, v katerih boste lahko porabili postan kruh. Enega vam ponujamo spodaj. Gre za panzanello, solato, ki so se je domislile toskanske gospodinje, da bi porabile kruh, preveč postan, da bi bil še okusen.


slika 518754
slika 518755

Komentarji 2

če želiš komentirati, se
klopotko
klopotko3 leta nazaj

Ne hodim vsaki dan po svež, hrustljav kruh. Kruh dam v plastično vrečko in v hladilnik. Ta kruh ostane še nekaj časa užiten in mu nič ne manjka ... vsaj za moj okus ne.

Buhteljcek
Buhteljcek3 leta nazaj

Kruh se ne shrani v plastiko , posebej pa ne v hladilnik. če pa ga že se ga da v kako platneno vrečko ki diha.

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev