Neskončno trajajoča erekcija na prvi pogled morda zveni privlačno, a gre pri tem za resno motnjo: priapizem.

02. januar 2017 ob 07:48 | 358
Pri priapizmu gre za nenavadno dolgo erekcijo, ki ni posledica inteznivnega vzburjenja ali prekomernega zaužitja tablet proti erektilni disfunkciji. Nastane zaradi zadrževanja krvi v penisu, torej je fizični vzrok zanj motnja v venskem krvnem obtoku.

Zakaj nastane priapizem?

Vzroki za priapizem so različni, in sicer:
– penilne injekcije, ki se uporabljajo za zdravljenje erektilne disfunkcije lahko ob dolgotrajni uporabi povzročijo priapizem;
– fizična poškodba penisa ali področja okrog njega;
– različna obolenja, ki povzročajo zgostitev krvi, kot je levkemija ali ena od vrst anemije;
– rak sečnice;
– nevrološki vzroki, kot je na primer poškodba hrbtenjače;
– nekatere infekcije, na primer malarija;
– zloraba drog, kot so kokain, marihuana in ekstazi;
– v nekaterih primerih vzrok tudi ni poznan.

Zdravljenje priapizma?

Čeprav se vam morda zdi zelo nerodno, da bi na urgenco prišli z erekcijo v hlačah, pa lahko neukrepanje ob priapizmu povzroči trajne posledice, zato se morate ob nastopu dolgotrajne erekcije nujno odpraviti k zdravniku. Vsakdo, ki ima erekcijo več kot štiri ure in ta ni povezana s spolnim vzburjenjem oziroma je prisotna še nenavadno dolgo po spolnem vzburjenju, naj nemudoma poišče zdravniško pomoč.

Dostikrat je že pred odhodom v bolnišnico učinkovito lajšanje erekcije z ledenimi obkladki in hoja navzgor po stopnicah. Učinkovito je tudi zdravljenje z različnimi zdravili, v primeru neučinkovanja zdravil pa se priapizem lahko zdravi s kirurškim posegom, ki se imenuje ligacija arterije. Med tem posegom iz gobastega tkiva v penisu, kjer se kri nabira, z iglo izsesajo odvečno kri in tako erekcija uplahne. Pretok krvi pa vzpostavijo z iglami ali skalpelom.

Čeprav načeloma priapizem ni življenjsko nevarno stanje, pa je vseeno dobro čim prej poiskati zdravniško pomoč. Kajti kot rečeno, lahko v nasprotnem primeru nastanejo trajne posledice, in sicer ravno nasprotne: trajna nezmožnost erekcije.


slika 6497

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev