Novomeška avtobusna postaja znova prizorišče pretepa

10. maj 2015 ob 09:27 | 244


Na novomeški avtobusni postaji je včeraj znova prišlo do pretepa med mladoletniki.

slika 519252


Iz Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da so bili o pretepu na novomeški avtobusni postaji obveščeni okoli 12.30 uri. Na kraj so takoj napotili več policijskih patrulj. Policisti so zbrali obvestila in ugotovili, da je najprej prišlo do prepira med tremi mladoletniki. Mladoletnika, stara 15 in 16 let, sta pretepla in poškodovala 15-letnika in pobegnila s kraja. Lažje poškodovanega mladoletnika so oskrbeli v novomeški bolnišnici. Policisti so že v nekaj minutah na železniški postaji izsledili in prijeli osumljenca in ju odpeljali na policijsko postajo. Po zaključenem postopku so osumljenca predali staršem in jih obvestili o ugotovitvah oziroma okoliščinah kaznivega dejanja.

Mladoletnika bodo ovadili na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja lahke telesne poškodbe. O odgovornosti mladoletnikov bo v nadaljevanju postopka odločalo sodišče.

"Na Policijski upravi Novo mesto veliko pozornosti namenjamo varnosti na tem območju. Poleg okrepljene prisotnosti policistov, ki na avtobustni postaji dnevno opravljajo naloge, izvajamo številne aktivnosti tudi na šolah, kjer se policisti z mladimi, njihovimi starši in učitelji pogovarjajo o medvrstniškem nasilju - kako ga prepoznati, kako ukrepati, koga je potrebno obvestiti.... Ugotavljamo, da se je število kršitev občutno zmanjšalo in s takimi oblikami dela bomo nadaljevali tudi v prihodnje," navajajo na novomeški Policijski upravi.

"Vsaka oblika nasilja je nesprejemljiva, zato ponovno pozivamo mladostnike, da v primeru, da so žrtve nasilja (groženj, izsiljevanja in kakršnegakoli medvrstniškega nasilja), ali vedo, da se nad kom izvaja nasilje, o tem takoj obvestijo policiste. Poleg interventne številke 113, je na voljo tudi številka 080-1200, ki klicatelju zagotavlja anonimnost. Lahko se pogovorijo z vodjo policijskega okoliša ali obiščejo najbližjo policijsko postajo,' dodajajo.

Informacije o telefonskih številkah najdejo na spletni povezavi http://www.policija.si/index.php/policijske-uprave/pu-novo-mesto/policijske-enote.

Novomeški policisti tesno sodelujejo tudi z izobraževalnimi ustanovami na našem območju. Tudi staršem predlagajo, da se o tej temi pogovorijo s svojimi otroki. "V primeru, da ocenijo, da potrebujejo pomoč, naj nas o tem nemudoma obvestijo. Policisti bodo ukrepali v skladu s svojimi pristojnostmi in storili vse, da nasilje preprečijo in zavarujejo vsakega posameznika."

"Na Policijski upravi Novo mesto pogosto pozivamo občane, tako žrtve, kot očividce, naj o kršitvah in kaznivih dejanjih obveščajo policijo. Policisti lahko ukrepajo le, če so o dogodku seznanjeni ali v primerih, ko sami zaznajo kršitve. Dejstvo je, da so posamezne oblike nasilja lahko prikrite in posamezniki o tem težko spregovorijo. V teh primerih je vloga staršev, prijateljev in izobraževalnih delavcev še toliko pomembnejša. Če opazijo, da je mladostnik v stiski, naj se z njim pogovorijoi in v primeru, da ocenijo, da bi bil lahko žrtev nasilja, naj o tem takoj obvestijo policijo." Policisti v vseh primerih ukrepajo v skladu s svojimi pristojnostmi.

Podatki o prejšnjih kršitvah posameznikov pripomorejo k temu, da je vsaka nadaljnja kršitev obravnavana bolj učinkovito, vsaka prejšnja pa je oteževalna okoliščina, kar vpliva na izvedbo postopka oziroma na stopnjo sankcije zoper storilce, so še zapisali.

Komentarji 2

če želiš komentirati, se
DonciBalonci
DonciBalonci3 leta nazaj

Nasilje je staro toliko kot človeštvo samo. Nikoli ne bo drugače.

Buhteljcek
Buhteljcek3 leta nazaj

Ja kaj hočemo tu na Dolenjskem pa še posebej (Romi).

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev