Obletnica največje gasilske tragedije

30. avgust 2009 ob 08:35 | 230

slika

Hrvaška danes obeležuje drugo obletnico največje tragedije njihovega gasilstva. Tega dne je v gašenju požara na Kornatih do smrti zgorelo 12 gasilcev. So zaradi napake res goreli dvakrat?

Ob obletnici se bodo zbrali na otoku in s priložnostno mašo obeležili spomin na tragedijo, obiskali bodo tudi mesto tragedije ter položili vence in sveče.

Za zdaj še ni jasno, ali bo na otok prispel tudi edini preživeli te gasilske enote, Frane Lučić, ki je bil v gašenju hudo opečen in po nesreči še vedno okreva.

Dve leti po tragediji še vedno ni povsem jasno, kaj je botrovalo smrti 12-tih gasilcev. Svojci in prijatelji pokojnih sami skušajo zložiti mozaik različnih informacij in razjasniti, kaj se je pravzaprav zgodilo na Kornatih. Uradnega pojasnila, da je za smrt kriv naravni fenonem, imenovam »eruptivni požar«, ne morejo sprejeti.

Očeta dveh gasilcev sta včeraj skupaj s 15-timi gasilci iz Šibenika še enkrat rekonstruirali etape gašenja. Očeta skušata dokazati, da je bil na mestu tragedije tega dne tudi tretji helikopter Hrvaške vojske, ki bi lahko bil razlog za tragedijo. Iz helikopterja, trdita očeta, so bile posnete fotografije, ki dokazujejo, da so poškodovane gasilce pred reševanjem enkrat že premestili. Je torej res prišlo do napake?

Za smrt 12-terice na Hrvaškem ni odgovarjal nihče; sodišče v Šibeniku je ustavilo postopek zoper gasilskega poveljnika Dražena Slavice, ki je bil sprva obtožen kaznivega dejanja ogrožanja varnosti. Po pritožbi, ki je sledila, zdaj čakajo na razsodišče Vrhovnega sodišča.

Svojci umrlih več ne trdijo, da je kriv poveljnik, želijo pa odgovore na vprašanje, ali so njihovi najdražji zaradi napačne odločitve v resnici goreli dvakrat.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev