Po vsej državi številne slovesnosti

25. junij 2008 ob 10:27 | 1037
Pred 17 leti Slovenija stopila na samostojno pot

slika
Slovenska država danes praznuje sedemnajsto obletnico. 25. junija leta 1991 je razglasila neodvisnost in tako stopila na pot samostojnosti.

Pred 17 leti je slovenska skupščina razglasila Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, isti večer pa je na Trgu republike v Ljubljani potekala slovesna razglasitev samostojnosti. Takrat je Slovenija postala neodvisna država, ki je prevzela nadzor nad svojimi mejami.

Jugoslovanska oblast Slovenije ni priznala
Jugoslovanska oblast slovenske samostojnosti ni priznala in tako so se 27. junija 1991 začeli oboroženi spopadi med jugoslovansko vojsko (JLA) ter slovensko Teritorialno obrambo in slovensko policijo. V nekaj dneh sta slovenska vojska in policija zaustavili več oklepnih enot, zasedli so mejne prehode, jugoslovansko vojsko na slovenskih tleh pa so blokirali v vojašnicah. Vojaška intervencija se je končala 3. julija 1991, ko se je jugoslovanska vojska začela umikati v vojašnice.

Preberite si tudi:
Osrednja državna slovesnost na Trgu republike.


Po posredovanju Evropske skupnosti je v začetku julija na Brionih prišlo do pogajanj med Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Podpisali so brionsko deklaracijo, ki jo je 10. julija potrdila tudi slovenska skupščina, z njo pa je Slovenija za tri mesece zavrnila svoje osamosvajanje. Vendar pa se je osamosvajanje dejansko še pospešilo, samostojno Slovenijo pa so začele priznavati tudi druge države. 15. janurja 1992 je Slovenijo priznala večina držav članic takratne Evropske skupnosti, 22. maja 1992 pa je bila Slovenija kot 176. članica sprejeta tudi v Organizacijo združenih narodov.

V torek zvečer osrednja državna slovesnost
Dan državnosti so že v torek obeležili s slavnostno sejo državnega zbora in osrednjo slovesnostjo ob dnevu državnosti na Trgu republike v Ljubljani. Slavnostna govornika sta bila predsednik državnega zbora France Cukjati in predsednik republike Danilo Türk, oba pa sta se dotaknila aktualnih političnih in družbenih vprašanj, pomembnih za Slovenijo 17 let po osamosvojitvi. Premier Janez Janša je že pred tem sprejel svojce padlih v desetdnevni vojni za Slovenijo, na predvečer dneva državnosti pa je mašo za domovino v ljubljanski stolnici daroval nadškof Alojz Uran.

Slovesnosti pripravili po vsej državi
Tudi danes bodo po Sloveniji potekale številne slovesnosti ob dnevu državnosti. Ob 12. uri bodo osrednjo proslavo na Krasu pripravili Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Krasa in Brkinov ter Območno združenje slovenskih častnikov Sežana in Občina Sežana. Ob isti uri se bo na Otočcu začelo tradicionalno srečanje članov in članic LDS, ki se ga bo udeležila tudi predsednica LDS-a Katarina Kresal.

Na Jesenicah bodo dan državnosti obeležili ob 13. uri v Pristavi nad Javorniškim Rovtom, ob 14. uri pa bo slovesnost potekala v občini Tržič, pripravili pa jo bodo Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Tržič in policijsko veteransko društvo Sever Gorenjska. Ob 18. uri bodo dan državnosti počastili še v Velenju, ob 19. uri pa v Radovljici.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev