Polovica Slovencev ni zadovoljna s spolnostjo!

13. junij 2008 ob 21:32 | 903
Kako ste zadovoljni s svojo spolnostjo? Rezultati ankete so precej zaskrbljujoči, a ob današnjem hitrem tempu življenje žal tudi precej pričakovani in razumljivi.


V anketi spletnega portala o spolnosti Sexation.info, v kateri je sodelovalo 1520 Slovencev in Slovenk, je kar 22,2 odstotka anketiranih odgovorilo, da je trenutno njihovo spolno življenje katastrofalno. Precej bolj nezadovoljni so anketirani moški, saj jih kar okrogla četrtina ocenjuje svoje spolno življenje kot katastrofalno, takšnega mnenja pa je 19,3 odstotka anketiranih Slovenk. Odstotek nezadovoljnih se tu nikakor še ne konča: 20,1 odstotka anketiranih Slovencev je odgovorilo, da bi njihova spolnost lahko bila boljša (gre za 22,2 odstotka moških in 17,9 odstotka žensk), 7 odstotkov sodelujočih pa je odgovorilo, da je njihova spolnost monotona in rutinska. Sicer je svojo spolnost kot rutinsko in monotono ocenilo več Slovenk kot Slovencev (8,2 odstotka žensk in 5,9 odstotkov moških). Skupno je torej nezadovoljnih s svojo spolnostjo skoraj 50 odstotkov Slovencev.






Dr. Slavka Ziherla smo povprašali, zakaj je temu tako?

"Menim, da je ta odstotek zelo visok, a nikakor ne presenetljiv. Seveda bi za natančno analizo potrebovali več podatkov o sodelujočih, predvsem o njihovi starosti. Sicer tudi na sploh opažam pri svojem delu, da imajo pari težave v spolnosti predvsem zaradi preobremenjenosti ob sedanjem načinu življenja. Dejstvo je, da imajo več težav v spolnosti tisti pari, ki so bolj obremenjeni, ki bolj živijo eden mimo drugega in ki se predvsem premalo pogovarjajo. In če se v celem dnevu ne utegneta niti pogovarjati, je seveda vprašanje, kako se lahko potem zvečer predajata intimnim nežnostim. Še posebej, če sta preutrujena in je tudi organizem preutrujen za spolnost. To je še posebej izrazito pri tistih, ki po napornem dnevu nič ne naredijo za to, da bi svoj organizem spravili nazaj v ravnovesje. Preutrujenost in premalo pogovarjanja je torej glavna težava, ki jo mi opažamo pri pacientih v naši ambulanti (če seveda govorimo o psihičnih težavah)," je povedal priznan slovenski strokovnjak dr. Slavko Ziherl.

In sem lahko prištejemo še velik odstotek tistih Slovencev (28,5 odstotka), ki sicer menijo, da je njihova spolnost odlična, a se zgodi preredko. Ustavimo se še nekoliko pri monotonosti in rutini v spolnih odnosih.

Zakaj do tega sploh pride?



Dr. Ziherl je pojav monotonosti in rutine v spolnosti pojasnil takole: "Monotonost v spolnosti je izključno povezana s tem, koliko se partnerja pogovarjata. Če na primer ženska svojemu moškemu ne pove, česa si želi in kako si to želi, moški ne more vedeti, kaj naj naredi in kaj lahko še poskusita. In seveda obratno. Lahko bi rekel, da je pogovor o čustvih, željah in fantazijah ključen za zanimivo spolnost. V nasprotnem primeru postelja postane fotokopirnica, v kateri ves čas proizvajamo ene in iste spolne odnose."

Na tem mestu se skorajda moramo vprašati, ali je visok odstotek nezadovoljnih s spolnimi odnosi tudi eden poglavitnih razlogov za visok odstotek tistih, ki radi pogosto skočijo čez plot. A to so seveda le ugibanja, ki zahtevajo podrobnejšo in natančnejšo analizo spolnih navad Slovencev.

Tokrat je vsekakor pomembneje poudariti to, da si nekaj Slovencev vendarle zna vzeti čas za spolnost, za partnerja in za sprostitev ter da nekateri vendarle znajo pozabiti na vsakdanje skrbi in se pogovoriti o tem, česa si v postelji želijo. 22,3 odstotka anketiranih je namreč odgovorilo, da je njihova spolnost odlična in da ne bi mogla biti boljša. In v tem divjem tempu življenja, ki nam je vsem še kako dobro poznan, jim lahko le čestitamo – ali pa jim, kot pravi Slovenci, zavidamo.

slika

Komentarji 4

če želiš komentirati, se
urnebes
urnebes10 let nazaj

ja pa sej ti je ni treba objaviti če nočeš

Buhteljcek
Buhteljcek10 let nazaj

kaj pa ni treba objavit sliko ali blog

urnebes
urnebes10 let nazaj

nagravžna slika

Buhteljcek
Buhteljcek10 let nazaj

ne morem pomagat je bila že gor.

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.




stalna povezava



Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijava



pozabljeno geslo včlanitev