Potapljači v vodi našli tri trupla

04. julij 2008 ob 06:41 | 852

Sevnica, 04.07.2008, 06:30
Po tragični nesreči pri hidroelektrarni Blanca so potapljači v zgodnjih jutranjih urah iz vode potegnili tri trupla. Izjemno zahtevno reševanje se nadaljuje, iščejo pa še štiri pogrešane.


Namestnik načelnika Podvodne reševalne službe Vladimir Ban je za 24ur.com povedal, da so potapljači iz vode potegnili tri trupla. Akcija se nadaljuje. 15 potapljačev, ki sestavljajo tri ekipe po pet reševalcev, pa še vedno vztrajno išče štiri pogrešane. Tri zapornice pri hidroelektrarni so zaprte, tako da močan tok, ki je predtem oviral akcijo, ne ogroža življenja potapljačev. Reševalci so se namreč v globino reke Save spustili šele okoli enih ponoči.Novinarska konferenca sredi noči

Reševalci so sredi noči sklicali konferenco za novinarje, na kateri so predstavili predviden potek reševanja in poskusili rekonstruirati potek nesreče, ki se je včeraj popoldne zgodila na gradbišču hidroelektrarne Blanca pri Sevnici. Po besedah vodje reševalcev Antona Travnarja je reševanje izjemno zahtevno.

Kraj dogodka sta si že ogledala preiskovalni sodnik in okrožni državni tožilec. Policija pa ima formirane ogledne ekipe in ki opravljajo oglede kraja nesreče ter mest, kjer so našli žrtve nesreče.

Travnar je povedal, da so bili reševalci na kraju nesreče 15 ali 20 minut po dogodku, se pravi, malo pred šesto uro popoldne. Kot je dejal, so se reševalci z vodstvom gradbišča hidroelektrarne dogovorili, da bodo zaprli pretok vode skozi prelivne kanale, da bi tako omogočili reševanje potapljačem.

Kot je dejal Travnar, je eden od čolnov s ponesrečenci šel skozi prelivno polje 4, drugi pa čez prelivno polje 3. Hrbet jezu je, tako Travnar, izjemno nevaren in po njegovih podatkih je povzročil prelom vsaj enega od čolnov. Kot je še pojasnil, se v prelivnem polju voda nevarno vrtinči. Poveljnik civilne zaščite Miran Bogataj je dejal, da želijo v prvi vrsti zagotoviti pogoje za delo potapljačem. Kot je dodal, je bila aktivirana tudi psihološka služba za stike s svojci.

Najhujša tragedija na vodi v Sloveniji

Kot je znano, se je nesreča zgodila včeraj okoli 17.30 med spustom po reki, ki naj bi ga organizirala občina Sevnica. Dva čolna s 14 osebami na krovu sta se pri prehodu čez jez potopila. Kot smo že poročali, naj bi pet oseb umrlo, preživela naj bi le ena od udeleženk spusta, ki so jo odpeljali v brežiško bolnišnico. Sicer so bili v enem od čolnov tudi sevniški župan in poslanec Kristijan Janc, podžupan občine Sevnica Rudi Dobnik, direktor Komunale Sevnice Bojan Lipovšek ter še nekateri zaposleni iz občine Sevnica in podjetja Infra iz Sevnice, ki je bilo ustanovljeno med drugim z namenom vzdrževanja objektov vodne infrastrukture na spodnji Savi. Nemudoma je stekla reševalna akcija, na kraj pa je bilo napotenih več policistov, policijski helikopter, gasilci, reševalci in potapljači. Prizorišče nesreče so si že ogledali predsednik države Danilo Türk, premier Janez Janša in nekateri ministri.

Komentarji 1

če želiš komentirati, se
tintin
tintin9 let nazaj

ja res tragedija, ki pa je posledica nepremišljenosti

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev