Poznate neverjetne zdravilne učinke tega plevela?

31. marec 2016 ob 10:17 | 190
Čeprav regrat velja za plevel, pa so že naše babice, ki so nabirale regratove liste, vedele, da je izjemno zdravilen. Sodobne raziskave pa potrjujejo pozitivne učinke regrata, ki je odličen za razstrupljanje telesa, za krepitev kosti, preprečevanje zamašenosti žil in zmanjšanje tveganja za razvoj raka.
Regrat je odličen za razstrupljanje telesa. Raziskave so pokazale, da antioksidanti v regratu varujejo jetra pred virusi, kot je hepatitis in da preprečujejo poškodbe zaradi paracetamola in jetrnih toksinov. (Foto: Thinkstock)
Travniki so že bogati z regratom in v tem času si ga lahko privoščite v izobilju. Regrat je hranljiva rastlina z obiljem antioksidantov in snovi, ki imajo protivnetno delovanje. Listi regrata vsebujejo veliko vitaminov, mineralov, antioksidantov in fitohranil. Nekaj pesti regrata našemu telesu podari 5 gramov beljakovin, kar je skoraj toliko, kot jih zaužijemo z enim jajcem. Vsebuje pa tudi 6 gramov prehranskih vlaknin, kar je skoraj četrtina naših dnevnih potreb.
Za razstrupljanje telesa in krepitev jeter

Regrat je odličen za razstrupljanje telesa. Raziskave so pokazale, da antioksidanti v regratu varujejo jetra pred virusi, kot je hepatitis in da preprečujejo poškodbe zaradi paracetamola in jetrnih toksinov. Raziskava, objavljena leta 2012, je preiskovala vpliv ekstraktov regratovih listov na mišja jetra, obremenjena s paracetamolom. Čeprav gre za običajno protibolečinsko zdravilo, ki ga dobimo tudi brez recepta, lahko dolgotrajna in nepravilna uporaba škodi jetrom. Rezultati omenjene raziskave so pokazali, da so ekstrakti regrata izničili nekatere škodljive učinke paracetamola na jetra, med drugim spremembe tkiva, povečan oksidativni stres in povišane vrednosti encimov, ki so povezane z jetrno odpovedjo.

Za močne kosti

Regrat je odličen tudi za močne kosti. Ena skodelica svežih regratovih listov vsebuje tudi več kot 100 miligramov kalcija – kar je približno toliko, kot je kalcija v skodelici mleka. Poleg tega je regrat bogat z vitaminom K, ki skrbi za močne kosti in preprečuje mašenje žil. Raziskave so pokazale, da se pri ženskah, ki dnevno zaužijejo vsaj 110 mikrogramov vitamina K (to je približno 14 gramov regrata), tveganje za zlom kolka zmanjša za 30 odstotkov v primerjavi s tistimi, ki ga zaužijejo manj.

Za zdravje srca, proti raku

Ker je regrat bogat s karotenoidi in polifenoli, pozitivno deluje tudi na zdravje našega srca in ožilja in ima proti rakav učinek. Študije so pokazale, da lahko snovi v regratu zavrejo rast in proliferacijo rakavih celic, med drugim na dojkah in prostati. Redno uživanje regrata pa pripomore tudi k optimalnim vrednostim lipidov v krvi, saj znižuje koncentracijo skupnega in LDL ('slabega') holesterola, hkrati pa zvišuje nivo HDL ('dobrega') holesterola. To pa so pomembni dejavniki pri preprečevanju srčno-žilnih obolenj.

Naštete zdravilne lastnosti so vas morda prepričale, da boste letos znova posegli po regratu. Iz njega si lahko pripravite solato, smutije ali pa ga sočite. Uporabite ga lahko tudi tako kot katerokoli drugo zelenolistnato zelenjavo in ga nežno dušite ali soparite. Če v svoj jedilnik vsak dan vključite vsaj eno porcijo zelenja – lahko tudi regrata – boste telesu zagotovili več antioksidantov, vlaknin in za kosti pomembnih snovi, kot sta kalcij in vitamin K.


slika 557154

Komentarji 1

če želiš komentirati, se
DonciBalonci
DonciBalonci2 leti nazaj

Kar so vesdele "babice", to vemo tudi danes. Če bi pa verjel čisto vse, potem bi moral verjeti tudi v vse druge pravljice o superživilih, holesterolu, razstrupljevanju jeter in telesa, zniževanju kislosti krvi itd. Tega je neskončno, kot laži politikantov. Verjamem pa le tisto, kar lahko preizkusim, ker poizkus se nikdar ne moti.

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev