Rdeče meso: super živilo ali strup za telo?

07. januar 2016 ob 12:14 | 269

avtor: Gašper Grom, dipl. dietetik, www.maxximum.si06.01.2016
Mediji nas skorajda dnevno obveščajo o različnih vplivih uživanja rdečega mesa. Pogosto slišimo, da ima rdeče meso kot vir mnogih pomembnih hranilnih snovi na naše telo ugoden vpliv, v zadnjem času pa je še pogosteje izpostavljena njegova potencialna negativna stran.

Razlog leži predvsem v tem, da ga je pred kratkim svetovna zdravstvena organizacija (WHO) označila kot dejavnik tveganja za nastanek raka debelega črevesa. Zmeda medijev je razumljiva, saj si nasprotujejo tudi same raziskave. Predvsem pa raziskave na rdečem mesu potencialne škode oziroma koristi ne dokazujejo, temveč to le nakazujejo. Kakšna je torej resnica? Kaj moramo vedeti in upoštevati, da se izognemo potencialnim negativnim stranem ter da izkoristimo vse pozitivne vplive uživanja mesa?
Rdeče meso je imelo v človeški evoluciji eno ključnih vlog. V prehrani človeka je prisotno vsaj od 2 do 6 milijonov let. Znanstveniki so ugotovili, da je uživanje mesa pomembno prispevalo k razvoju človeških možganov. Sočasno z začetkom uživanja mesa (predvsem mastnih delov), ki je bogato z beljakovinami z najvišjo biološko vrednostjo, nujnimi maščobami in številnimi drugimi pomembnimi mikrohranili, so se naši možgani pričeli razvijati do današnje velikosti in strukturne kompleksnosti.

V naši prehrani so kot rdeče meso zastopani predvsem govedina, svinjina in temni deli perutnine. Uživamo ga v naravni in procesirani obliki. Procesiranje zajema obdelavo mesa s soljenjem, dimljenjem, dodajanjem različnih kemičnih snovi in podobno. Procesirano meso lahko pomembno vpliva na naše zdravje, prav tako pa velja upoštevati potencialno možnost negativnega vpliva neprocesiranega mesa, ki je posledica načina vzreje in hranjenja živine. Meso živali, ki se gibajo, prosto pasejo in hranijo na star naraven način, ima veliko višjo vrednost določenih mikrohranil in manj potencialno škodljivih sestavin, kot so na primer maščobne kisline omega-6, katerih previsoka raven v naši prehrani je povezana z več boleznimi sodobnega časa.

Beljakovine z visoko biološko vrednostjo

Če gledamo z vidika vsebnosti potrebnih hranil, lahko rdeče meso uvršamo v skupino superživil. Beljakovine rdečega mesa imajo namreč visoko biološko vrednost ter vsebujejo visok delež prav vseh esencialnih aminokislin, ki so ključne za rast, vzdrževanje in obstoj organizma. 100 g surovega mesa običajno vsebuje med 20 in 25 g beljakovin z visoko biološko vrednostjo.

Pomemben vir koristnih maščob

Prisotnost maščob v mesu je odvisna od vrste mesa in dela živali. Poleg deleža maščobe pa se lahko razlikuje tudi sestava maščobe. V splošnem velja, da maščoba v mesu vsebuje skorajda enak delež nasičenih maščob in enkrat nenasičenih maščob. Enkrat nenasičene maščobe so tiste, ki predstavljajo velik del maščob v oljčnem olju, medtem ko nasičene predstavljajo večino maščob v kokosovi maščobi. Manjši del maščob, največ do 20 odstotkov, predstavljajo večkrat nenasičene maščobne kisline vrste omega-6 in omega-3. Gre za esencialne maščobne kisline, kar pomeni, da jih moramo obvezno zaužiti s hrano. Vendar v sodobni prehrani zaužijemo veliko preveč maščobnih kislin omega-6 in premalo maščobnih kislin omega-3. Zato velja upoštevati razmerje med njima tudi v mesu, ki ga uživamo, to pa je, kot sem že omenil, odvisno predvsem od načina hranjenja živine. Če pojemo veliko mesa, velja izbirati meso prosto pašne živine. Zelo majhen del maščob v mesu predstavljajo trans maščobne kisline, ki se pogosto omenjajo kot izredno škodljive. Škodljive trans maščobne kisline nastajajo v procesih predelave rastlinskih olj in pretirane toplotne obdelave hrane ter se po vplivu na telo ločijo od naravnih trans maščobnih kislin, ki se v majhnih količinah nahajajo v mesu, mleku in mlečnih izdelkih prežvekovalcev, predvsem iz proste reje. Za to vrsto trans maščobnih kislin raziskave kažejo pozitivne vplive na telo, predvsem v smislu preprečevanja rakavih obolenj, bolezni srčno-žilnega sistema in diabetesa.

Maščobe v mesu pa so tudi pomemben vir v maščobah topnih vitaminov in drugih mikrohranil ter služijo tudi za njihovo absorpcijo, transport in skladiščenje v telesu. Sodobne raziskave ne kažejo na škodljivost maščob v naravnih živilih, prav tako jih ne smemo povezovati s prekomernim energijskim vnosom, saj so izredno nasitne in pravzaprav vplivajo na znižanje vnosa energije.


slika 541444

Komentarji 4

če želiš komentirati, se
Igor_Dj
Igor_Dj2 leti nazaj

Zakaj je tako težko priznati, da je Svetovna zdravstvena organizacija ugotovila (!), da tako procesirano kot celo neprocesirano rdeče meso enostavno ni zdravo. Zdravju škodi. Ne, ne umreš takoj in ne umrejo vsi, a zdravju merljivo škodi. In tudi prosim, da se enkrat neha širiti nesmisle, zakaj so se razvili človeški možgani. Ne, tudi druge živalske vrste so jedle živalske maščobe, pa se jim zaradi tega niso razvili večji možgani. Nam kvečjemu živalske beljakovine zamašijo žile s holesterolom. Človeški možgani so se razvili, ker je na nabiranje sadja optimalno prilagojena vrsta začela živeti čisto drugače in se organizirati kot zveri v čopore pri tem uporabljati za komunikacijo krike in za ubijanje izdelovati in uporabljati orodje. Skratka iz sile po preživetju smo začeli bistveno bolj uporabljati možgane. Zato so se nam v milijon letih razvili. Podobno kot se bodo meni razvile mišice na nogah, če zdaj izklopim računalnik in se malo sprehodim. Pa lep pozdrav z vsemi šumniki in ostalimi neangleškimi črkami in znaki, Igor Đukanović

DonciBalonci
DonciBalonci2 leti nazaj

Od nekdaj je človek jedel vse, kar je lahko v naravi našel. Sadje, rastline, insekte in živalsko meso. Tudi človeško. Nikoli ni bil ustvarjen v trenutku, kot neki specialni sadjejed. In od vsega začetka ni mogel preživeti izven družinskih skupnosti, ker v slogi je moč. In skupnosti so se seveda širile in razvijale izven družin, pa imamo danes države ipd. In tako dalje in naprej, dokler nas narava ne vrna spet nazaj.

GoranS.
GoranS.2 leti nazaj

Super živilo ... Ah, če ne bi ob uživanju mesa (kot imenujete mrtvo živalsko tkivo) neznansko trpele (samo predstavljajte si, kako bi bilo, če bi peljali na zakol vas ali vam ljubo osebo) oz umirale živalice, bi vam rekel - pih, zaradi mene lahko jeste tudi 100% strup. Tako pa mi ni vseeno. Ne zaradi vas, zaradi živali! In še drugi vidik, zavedajte se, da z uživanjem "mesa" (kar spodbuja živinorejo) uničujete naš (skupni) planet!

Kuhajmo_Skupaj
Kuhajmo_Skupaj2 leti nazaj

Hvala za ta prispevek! LP

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev