Slovenija praznuje 17 let

25. junij 2008 ob 09:02 | 779
slika
slika
slika
slika

Türk: Naša država mora sooblikovati usodo svetaNa osrednji proslavi ob dnevu državnosti sta slovenske državljane nagovorila predsednik države Danilo Türk in predsednik DZ-ja France Cukjati.

Predsednik Danilo Türk je ob začetku govora najprej spomnil na čas osamosvojitve. Prvi dnevi državnosti so bili za nas težavni, doživeli smo agresijo vojske in zavračanje osamosvojitve od mednarodne skupnosti. Tedaj so bili na preizkušnji naš pogum, moč in intelektualne sposobnosti; in dokazali smo, da vse to imamo, je dejal predsednik.

Razvoj nam je v sedemnajstih letih po besedah Türka prinesel veliko novega, hitro smo napredovali. Končujemo predsedovanje skupnosti evropskih narodov, imamo izkušnje in samozavest naroda, ki je vzel usodo v svoje roke. Danes, ko predsedujemo, smo dosegli enega od vrhov države in naroda, je poudaril.

Potreben razmislek o vlogi EU-ja
Türk se je v svojem govoru dotaknil tudi irskega "ne" Lizbonski pogodbi. To je po njegovih besedah resno sporočilo in od nas zahteva razmislek o tem, kakšen instrument mora biti Evropska unija, da bo kos izzivom globalizacije ter da bo dosegla demokratična pričakovanja Evropejcev.

Preizkušnja sodobne politike: Zagotoviti preživetje človeštva
Slovenija ni ne premajhna ne premalo izkušena za sprejemanje odgovornosti, je še poudaril predsednik. Naša ozemeljska razsežnost in mladost sta po njegovem lahko tudi prednosti, k pokončni in samozavestni drži pa nas zavezuje stanje v svetu.

To namreč nikakor ni takšno, da bi si lahko privoščili brezskrbnost. Končuje se obdobje poceni hrane in zmernih cen nafte, grozijo nam podnebne spremembe, svet pa se sooča tudi z vrsto etičnih dilem, kot je uporaba jedrske energije in genska tehnologija, je opozoril Türk. Zato je nujno poiskati razvojne alternative in odkriti nove načine bivanja. Sodobna politika je tako po besedah Türka na preizkušnji, da zagotovi preživetje človeštva.

Slovence predsednik pozval k politični kulturi
Pa tudi v slovenskem prostoru je, po Türkovih besedah, potrebna večja politična kultura, saj je še vedno preveč izključevanja, zamerljivosti in trmastega vztrajanja pri svojem. Zlasti je po predsednikovih besedah zaskrbljujoč odnos do pravosodja, ki ga nikakor ne smemo omalovaževati. Prav tako parlamentarne preiskave pogosto služijo le političnemu obračunavanju, državni zbor pa odločitve sprejema preveč na hitro.

"Danes moramo misliti več in bolje"
Nasprotno moramo prav v predvolilnem času pokazati, da smo sposobni argumentirane razprave in iskanja skupnega dobrega. "Danes moramo predvsem več in bolje misliti, več storiti za intelektualno moč," je poudaril predsednik. Sebi in svetu moramo dokazati, da je naša državnost zaslužena in da jo znamo upravljati, je še dejal Türk.

Praznik, ki prinaša enotnost
Predsednik državnega zbora France Cukjati je v svojem govoru izpostavil misel, da jutrišnji praznik vzpostavlja enotnost celo med različno mislečimi državljani: "Praznovanje rojstnega dne naše države prebuja zavest, da smo kljub različnim nazorskim in političnim stališčem otroci enega naroda, bratje in sestre ene družine. In da vsi mi tej državi čestitamo k njenim uspehom in ji želimo "vse najboljše!"," je dejal v uvodnem govoru.

V času osamosvajanja je slovenski narod stal pred skoraj neuresničljivo nalogo, a tedaj smo dokazali, da kadar sta narod in njegovo politično vodstvo enotna, ni sile, ki bi ta narod ustavila, je dejal.

Vendar pa je država več kot le njen pravni red, je opozoril Cukjati. Kot je dejal, ni dovolj v ustavo zapisati, da smo pravna in socialna država, saj mora vsak državljan spoštovati vrednote pravičnosti in solidarnosti.

Cukjati kritičen do tajkunov in medijske manipulacije
Cukjati pa v svojemu govoru ni mogel mimo nekaterih aktualnih tem. Tako je med drugim "ošvrknil" tajkune: "Kako naj opravičimo dobro informiranega poslovneža, ki zaposlene najprej zavaja, da so njihovi certifikati in njihove delnice ničvredne, nato pa jih prek svojih slamnatih podjetij in pisemskih nabiralnikov odkupi za drobiž?"

Kot zlorabo ljudske volje pa je omenil tudi manipulacijo z javnim mnenjem. Za oblikovanje slednjega so po Cukjatiju odgovorni mediji, ki morajo biti pluralni in resnicoljubni. Lanski apel novinarjev za medijsko avtonomijo ni bil neupravičen, vendar pa grožnja neodvisnosti medijev po njegovem prihaja s povsem druge strani.

Janša: Situacija pred sedemnajstimi leti bolj črna kot danes
Že pred tem je premier Janez Janša sprejel svojce padlih v desetdnevni vojni za Slovenijo. "Praznujemo dan, ki so ga vaši najbližji še posebej zaznamovali, pravzaprav so ga omogočili," je dejal. Takratno situacijo je primerjal s zdajšnjo, po njegovem je bila veliko bolj črna, "vendar pa upanja nismo izgubili, čeprav so bile tiste okoliščine bistveno bolj črne kot pa je neki proceduralni zaplet pri ratifikaciji neke pogodbe," je dejal.

Dan državnosti je po premierjevih besedah čas, da se ustavimo in pomislimo, kaj je ta praznik sploh omogočilo. Obenem pa ga praznujemo v posebnih okoliščinah, ko Slovenija vodi Evropsko unijo. Tako naša država ni le članica neke povezave, ki je bila leta 1991 le upanje in oddaljen cilj, ampak je tudi v vodilnem položaju, je dejal Janša.

Uran: Slovenija izkusila mednarodno odgovornost
Na predvečer dneva državnosti pa je mašo za domovino v ljubljanski stolnici daroval nadškof Alojz Uran. "V obdobju slovenskega predsedovanja Evropski uniji smo močno izkusili, kako pomembna je vloga odgovornih za evropske narode ne le na nacionalni, ampak tudi na mednarodni ravni, da bi se lahko vsi ljudje vseh območij vsestransko razvijali in dostojno živeli. Bogu smo hvaležni za poslanstvo političnih voditeljev in vodij različnih institucij, ki iščejo in delajo za pravičnejšo družbo," je med drugim povedal.
slika

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev