Sodišče mu je poslalo poziv za prestajanje kazni

27. januar 2015 ob 11:22 | 65
Igor Bavčar mora v zapor
slika 512435Višje ljubljansko sodišče je zavrnilo pritožbo Igorja Bavčarja, s katero je izpodbijal sodbo okrožnega sodišča, ki je sredi decembra že v drugo presodilo, da njegove zdravstvene težave niso take, da ne bi mogel začeti prestajati zaporne kazni.

Sklep je zdaj pravnomočen. Okrožno sodišče v Ljubljani ga je že pozvalo, naj se zglasi v zaporu na Dobu. Ne Bavčar ne njegov zagovornik Marko Bošnjak se na naše klice ne odzivata.

Bavčar je s pravnimi manevri že od oktobra zavlačeval odhod v zapor. Takrat je zaprosil za odlog zaradi zdravstvenih razlogov, a je Okrožno sodišče v Ljubljani njegov predlog zavrnilo. Zato se je pritožil na višje sodišče, ki je njegovi pritožbi ugodilo in zadevo vrnilo okrožnemu sodišču v vnovično odločanje, kar je pomenilo, da mu takrat še ni bilo treba v zapor.

Okrožno sodišče je v postopku ponovnega odločanja zahtevalo dopolnitev izvedenskega mnenja komisije medicinske fakultete. Sodišče je dopolnjeno mnenje nato poslalo Bavčarjevemu zagovorniku, ki je podal pripombe na ugotovitve zdravnikov, vendar tudi to ni zaleglo. Okrožno sodišče je tudi v drugo vztrajalo, da je Bavčar zmožen za zapor. Njegov odvetnik se je takrat temu začudil, saj naj bi, kot je dejal, izvedenci zapisali, "da zaradi hujše bolezni ni sposoben prestajati kazni, zato je bilo predlagano, da se odhod v zapor preloži za šest mesecev".

Pravnomočno obsojen na sedem let zapora
Spomnimo, nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar je bil pravnomočno obsojen na sedem let zapora, soobtoženi nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot pa na pet let in 10 mesecev zapora. Bavčar bo moral po odločitvi višjih sodnikov vrniti dobrih 21 milijonov evrov. Kazniva dejanja so se zgodila leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov.

Nato je pivovarna prodala Plinfin za samo 7.500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov. S tem poslom sta Bavčar in Šrot Pivovarno Laško oškodovala za več milijonov, samo Bavčar pa je iz tega posla dobil več kot 21 milijonov evrov.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev