Tragedija v Sevnici: Pet mrtvih, osem pogrešanih

04. julij 2008 ob 06:26 | 1586

Identifikacija trupel še poteka

Črna kronika, včeraj ob 18:34, zadnji poseg ob 22:48
Sevnica.

Po nesreči čolnov med spustom po Savi je pogrešanih še osem oseb, tudi župan Kristijan Janc. Pet udeležencev je bilo že najdenih mrtvih, trije pa odpeljani v različne bolnišnice.

Identifikacija najdenih trupel še poteka, je sporočil Drago Menegalija iz Sektorja za odnose z javnostmi na Generalni policijski upravi. Na kraj nesreče je že prispel tudi predsednik republike Danilo Türk, na poti pa je tudi premier Janez Janša.

"Predsednik je pretresen ob novici o tej nesreči, srečal se je s svojci pogrešanih in jim izrazil svoje sočustvovanje ob tem težkem trenutku," so sporočili iz urada predsednika Türka, ki se je na kraju nesreče sestal z reševalci, predstavniki policije, civilne zaščite in potapljači, ki so pripravljeni na iskanje pogrešanih.

Kot so nam pojasnili na GPU-ju, so o dogodku policijo obvestili očividci, in sicer ob 17.30 popoldne.

Udeleženci so se želeli v štirih čolnih - kanujih - spustiti od Blance do Brestanice. TV Slovenija je poročala, da se je prvi čoln zaletel že v Sevnici, in sicer v most, zato so ljudje poskakali v vodo. Vsi so se srečno rešili.

Čolna zapeljala skozi prelivna polja
Trije čolni so pot nadaljevali. Dva med njimi, v katerih naj bi bilo od 10 do 14 ljudi, naj bi pri še nezgrajeni hidroelektrarni Blanca zapeljala preko jezu in se prevrnila. Novinar Radia Slovenija Goran Rovan, ki je sodeloval pri spustu, je pojasnil, da sta čolna pravzaprav zapeljala skozi prelivna polja, zato ju je prelomilo na pol.Rešila naj bi se le ena oseba, kot pravijo domačini, žena sevniškega župana Janca.

Rovan - sedel je v četrtem čolnu, ki se je ustavil pred hidroelektrarno - je za TV Slovenija povedal, da so slišali krike, da pa so menili, da gre za navdušenje. Kmalu so ugotovili, da ni tako in se podali v reševanje. Rešili so omenjeno županovo ženo ter iz vode potegnili še dve osebi, ki pa jima nudenje prve pomoči ni pomagalo.

Po neuradnih podatkih ljudje na čolnih niso nosili rešilnih jopičev.

Nesreča neizogibna?
Mimo hidroelektrarne naj čolna ne bi mogla, saj je bil med njeno gradnjo pred kratkim tok reke Save preusmerjen.

Na generalni policijski postaji so pojasnili, da je čolna potegnilo v vodo, "zato je takoj stekla reševalna akcija, na kraj nesreče so bili napoteni policisti, policijski helikopter, gasilske in reševalne službe, potapljači".

Reševalna akcija bo potekala vso noč
"Iskalno akcijo koordinira operativni štab na Policijski upravi Krško. V iskanje je vključenih 35 policistov iz PU Krško in iz sosednjih PU, pripadniki posebne policijske enote, specialne policijske enote, vodniki službenih psov ter policijski helikopter. Iskanje bo z enako intenziteto potekalo vso noč," je v sporočilu za javnost pojasnil Menegalija. In dodal: "Na kraju sta tudi dežurni preiskovalni sodnik in dežurni okrožni državni tožilec ter kriminalisti in kriminalistični tehniki, ki opravljajo ogled kraja nesreče."

Sicer pa se po poročanju TV Slovenija reševalci zdaj trudijo znižati gladino vode. Ko se bo pretok skozi pretočno polje tri in štiri ustavil, naj bi tisto področje pregledali potapljači, za zdaj jih je na terenu 11. "Računamo, da bomo pogrešane našli tam," je poudaril vodja reševalcev Anton Travnar.

Spust organizirala sevniška občina
Spust naj bi organiziral sevniški župan Kristijan Janc, sicer poslanec SLS-a, ki je, kot omenjeno, med pogrešanimi. Prav tako so med pogrešanimi tudi podžupan Rudi Dobnik, nekateri občinski svetniki direktor kumunale Sevnica ter zaposleni v podjetju Infra iz Sevnice, ki se je ukvarjalo tudi z vzdrževanjem objektov vodne infrastruktire na spodnji Savi.

Želeli so počastiti dva humanitarna dogodka
Radio Slovenija je poročal, da je želela občinska uprava s spustom počastiti dva humanitarna dogodlka, ki sta se zaključila danes. Sevnica je namreč dobila vozilo za pomoč družinam na domu, družba Tanin pa je tamkajšnjemu zdravstvenemu domu darovala 55.000 evrov za nakup specialnega reševalnega vozila.

Župan Janc, ki si je po pročanju Radia Slovenija ves čas prizadeval za gradnjo hidroelektarn na Savi, je na današnji tiskovni konferenci dejal, da si bodo zato danes še zadnjič ogledali Savo, saj po izgradnji elektrarne nikoli več ne bo takšna, kot do zdaj.

Vizjak pretresen, SLS tudi
Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je v odzivu na nesrečo dejal, da se je ta zgodila na zelo nevarnem delu - prelivu, ki je namenjen dušenju vode. "Skoraj ne morem verjeti, da so šli ljudje v tako nevaren spust," je poudaril. In dodal: "Očitno se niso resno pripravili. Šlo je zagotovo za človeško napako."

Nesreča je pretresla tudi člane oz. poslance SLS-a. Janc je pred časom napovedal, da bo jeseni na listi SLS-a ponovno kandidiral za poslanca v DZ.
slika

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev