V državnem zboru odprta žalna knjiga

04. julij 2008 ob 14:22 | 694
Politični vrh izrazil pretresenost ob nesreči
Državni zbor je izgubil pomembnega člana, je o Kristijanu Jancu dejal France Cukjati.Slovenija, pred 3 urami


Državni zbor, katerega član je bil tudi na Savi tragično preminuli Kristijan Janc, je za danes odpovedal vse dejavnosti.

Kot je povedal predsednik državnega zbora France Cukjati, bo žalna seja na dan pogreba, v preddverju velike dvorane v parlamentu pa so odprli tudi žalno knjigo. Vlada namerava v kratkem sporočiti tudi, kdaj bo dan žalovanja.

Cukjati je sicer izrazil pretresenost ob nesreči, kjer je bilo izgubljenih toliko dragocenih življenj, med njimi življenje poslanca Kristijana Janca, ki se je v državnem zboru odlikoval po optimistični in konstruktivni drži. Deloval je v smislu spravljivosti in zavzetosti za vse težave, zato "vsekakor menimo, da smo izgubili pomembnega člana," je dodal predsednik DZ-ja.

Kristijan Janc se je rodil leta 1960. Leta 1984 je diplomiral na Fakulteti za šport v Ljubljani, do leta 1990 je bil zaposlen v Šolskem rekreacijskem centru Sevnica. V obdobju 1990-2002 je bil direktor Gostinskega podjetja Sevnica. Leta 1998 je bil izvoljen za sevniškega župana, to funkcijo je poklicno opravljal od leta 2002. Za poslanca Slovenske ljudske stranke je bil izvoljen v VI. volilni enoti.

Žalna knjiga v spomin na Janca je v državnem zboru. Vanjo se lahko vpišete v preddverju velike dvorane danes od 13. 10 do 17. ure. Vpis bo sicer potekal vsak dan do pogreba od 9. do 16. ure. Prav tako se lahko v žalno knjigo vpišete na sedežu SLS-a na Beethovnovi 4.

Sožalje predsednika in premierja
"Gre za hudo tragedijo. Končne slike si še ni mogoče ustvariti, a že zdaj lahko rečemo, da je to najhujša nesreča v Sloveniji, ki se je zgodila na vodi," je po ogledu kraja nesreče dejal predsednik vlade Janez Janša. Izrazil je sožalje svojcem vseh, za katere je že znano, da zanje ni rešitve. Obenem je premier pohvalil delo policije, civilne zaščite, reševalcev in vseh, ki so ob nesreči pomagali.

Prav tako je sočustvovanje s svojci izrazil predsednik republike Danilo Türk, ki je na kraj nesreče prišel med prvimi. Izrazil je tudi prepričanje, da se bo vlada angažirala za pomoč svojcem. Ob prihodu je pohvalil tudi dobro organiziranost reševanja.

Pretresenost ob nesreči je izrazil tudi predsednik SLS-a Bojan Šrot, ki je Kristijana Janca opisal kot dragocenega sodelavca v Slovenski ljudski stranki, v parlamentu, uspešnega župana, prijatelja.

Sožalje ob nesreči je izrazil tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Svoje globoko sožalje je posredoval tudi predsednik hrvaškega sabora Luka Bebić.

Video in foto: Tragičen spust po Savi


V sevniški občini so odpovedali večino prireditev, zaprte so tudi nekatere javne ustanove. Prav tako je odpovedana slovesnost vojske ob koncu predsedovanja Evropski uniji.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev