V Himalaji doslej ostalo 19 Slovencev

26. avgust 2008 ob 18:41 | 770
Grošelj: Nočem verjeti, da Pavleta ni več
slika


slika


Izkušeni slovenski alpinist Viki Grošelj je pretresen ob nesreči dobrega prijatelja Pavleta Kozjeka. Kot je Grošelj dejal za MMC, je vzrok tragedije zgolj nesrečen slučaj.

"Oba sta že izplezala iz najtežje stene. Razvezala sta se, da bi hitrejše napredovala. Odločitev, da nadaljujeta posamično, je bila njuna. Očitno je Pavle, ki je bil izkušen alpinist, presodil, da okoliščine to dovoljujejo. Žal se je opast - snežna streha oziroma tvorba, ki jo naredi veter - udrla, tako da je Pavle padel v globino. Za seboj je potegnil tudi vrv, kar je pomenilo, da je moral Dejan sestopiti po drugi strani gore. Trenutno je na višini okoli 5.200 metrov, kjer ga bo poskušal pobrati helikopter, saj je stena pod njim preveč nevarna za spust," je pojasnil Grošelj.

Grošelj ohranja trohico upanja
Kakšne so možnosti, da bi Kozjek vendarle čudežno preživel? "Dokler ne najdejo njegovega trupla, ostaja trohica upanja. So tudi ekstremni primeri, ko so se ljudje vrnili po enem tednu. Nočem verjeti, da Pavleta ni več. Ne gre samo za izgubo prijatelja, ampak tudi svetovne alpinistične zvezde. Mustag Tower je sicer ena najtežjih dostopnih gora na svetu. Prav zaradi prepadnih sten so se je alpinisti izogibali," je zaključil Grošelj.

Kozjek padel 2.000 metrov globoko
A kot je dejal načelnik Komisije za odpravo v tuja gorstva pri Planinski zvezi Slovenije Tone Škarja, je Kozjek padel 2.000 metrov v globino, tako da možnosti za njegovo preživetje praktično ni. Pri njegovem iskanju bodo naredili prelet, da bi ugotovili, ali sploh ostajajo kakšne možnosti, da ga najdejo.

Miškovič v dobrem stanju
Dejan Miškovič bo moral na gori preživeti še eno noč, saj pakistanski helikopter v torek zaradi močnega vetra ni mogel leteti višje. Ponovno bo poskusil v sredo. Pod goro so medtem prišli tudi trije člani slovenske odprave na K-7, ki so z Miškovičem navezali stik po satelitskem telefonu. Miškovič naj bi bil v dobrem stanju, zato ga še ena noč na gori ne skrbi. V Pakistan, kamor naj bi prispela v sredo zjutraj, sta se odpravila tudi Tomaž Humar in Aleš Koželj.

Kozjek izkušen alpinist
Pavle Kozjek, rojen leta 1959, je bil prekaljen alpinist. Na prvo himalajsko odpravo je odšel leta 1983, leta 1997 je kot prvi Slovenec na Mt. Everest priplezal brez dodatnega kisika. Doslej je osvojil štiri osemtisočake, tri sedemtisočake in kopico šesttisočakov. Opravil je okrog 1.100 vzponov. V Himalaji je doslej izgubilo življenje 19 Slovencev.
slika
slika

Komentarji 5

če želiš komentirati, se
lotti
lotti8 let nazaj

Gore zahtevajo svoj davek ... žal. ~ R.I.P.

metodi
metodi9 let nazaj

R.I.P.

Gorney
Gorney9 let nazaj

R.I.P.

HAMPOVCANS
HAMPOVCANS9 let nazaj

ŽAL MI JE...R.I.P.

nanisimi
nanisimi9 let nazaj

ja gore so vedno zahtevale svoj davek
ne glede na izkušenost
RIP

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev