V Kopru pri obnovi hiše našli časovno kapsulo

01. februar 2015 ob 12:56 | 221
"Preden zapustijo delavci zidarji izgotovljeno hišo, želim zazidati mal spomenik, ki naj priča našim naslednikom o duševnih in telesnih bojih, katere smo imeli."
Tako je 7. maja 1907 svoje pismo začel Koprčan Josip Ahtik. Pismu je priložil fotografije svoje družine, ga zapečatil in zazidal v stene hiše, ki še vedno stoji v Zadružni ulici 1 v Kopru, v Primorskih novicah piše Alenka Penjak.

Lastnik hiše je danes Iztok Blaževič, ki hišo obnavlja, med krušenjem starih ometov pa je zazidano pismo našel delavec. V Pokrajinskem muzeju Koper in v Arhivu Republike Slovenije so enotno potrdili, da je dokument pristen in ima izjemno zgodovinsko vrednost.
O čem je pisal Josip Ahtik


Ahtik v pismu opisuje politično situacijo v Sloveniji, ki je bila takrat del Avstro-Ogrske, piše o političnih barvah Evrope in sveta ter seveda o njegovem domačem Kopru.

O sebi je Ahtik zapisal, da se je rodil 20. marca 1867 v Vojniku. Oče Jakob in mati Jera ga nista hotela izšolati, proti njuni volji se je učil ponoči, podnevi pa delal na očetovi kmetiji. A ker je čutil, da nima prihodnosti, je pri 21 letih pobegnil od doma.

Vojaščino je služil v Bazovici, kjer ga je zadela strela, po okrevanju je odslužil še preostanek svojega vojaškega dolga, se poročil, živel v Slovenski Bistrici, leta 1898 pa odšel v Trst in od tam leta 1904 v Koper kot uradnik posojilnice in hranilnice.

Kupil je zemljišče s staro hišo, jo deloma podrl ter dozidal s pomočjo posojilnice in svaka Ivana Šprahmana, učitelja cerkvenega učiteljišča v Kopru.
Sled za Ahtiki se je izgubila, znano ni niti, kdaj je Josip umrl.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev