Za navidezno poroko od 5.000 do 9.000€

30. maj 2015 ob 13:47 | 225
Policisti in kriminalisti Policijske uprave Novo mesto so zaključili dolgotrajno in obsežno preiskavo kaznivih dejanj s področja ilegalnih migracij in s tem povezanim sklepanjem navideznih zakonskih zvez in kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog. Podrobnosti o preiskavah in odkritju mednarodne kriminalne združbe sta predstavila Anja Mrkalj Kastelic z Oddelka za kriminalne združbe Sektorja za organizirano kriminaliteto UKP GPU in France Božičnik, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto.

Kriminalna združba se je sprva ukvarjala s tihotapljenjem droge. Gre za državljane Slovenije, Kosova in Švice. Združba je v začetku leta 2014 s Kosova preko Slovenije v Švico tihotapila konopljo. Združba je opravila najmanj šest prevozov droge. Na MP Obrežju so policisti v enem primeru pri državljanu Slovenije zasegli 18 kg droge. Drogo so tihotapili že leta 2013. Združba se je ukvarjala tudi s prepovedanim prehajanjem meje. Sedem državljanov Kosova so prepeljali do Avstrije, kjer so jih aretirali. Vsak državljan Kosova je za prevoz plačal po 500 evrov. Vendar to še ni bilo dovolj. Kmalu se je združba začela ukvarjati še z navideznimi porokami, tako da se je najmanj sedem slovenskih državljank navidezno poročilo z osebami s Kosova. Poroke so bile sklenjene na Kosovu. Plačilo za takšno storitev se je gibalo od 5.000 do 7.000 evrov. Tujec je z navidezno poroko dobil vsa dovoljenja za bivanje v Sloveniji in znotraj EU. Za 14 kaznivih dejanj so policisti ovadili 14 oseb, starih od 26 do 63 let, doma z območja Kranja, Ljubljane, Tržiča, Celja, Murske Sobote in Maribora. Kriminalisti so opravili 5 hišnih preiskav, 5 oseb so pridržali, dvema osumljencema je bil izrečen pripor.
Organizator, 31-letni moški z območja Kranja, je bil v preteklosti že obravnavan za kazniva dejanja povezana z ilegalnimi migracijami in je bil v Švici 2010 obsojen zaradi tihotapljenja droga.

V drugem primeru pa je 49- letni osumljenec z območja Ljubljane organiziral in omogočil 31 tujcem nezakonito preselitev v Slovenijo, in sicer tako da je socialno šibkejše državljane Slovenije nagovarjal na poroke s tujci in jim s tem obljubljal visoko denarno nagrado. Osumljeni je tujcem zaračunal po 9.000 evrov, osumljenkam, ki so privolile v navidezne zakonske zveze, pa je obljubljal nagrado v višini po 4.000 evrov. Plačal jim je manj. Osumljeni je slabih dveh letih protipravno zaslužil 270.000 evrov.


slika 520395

slika 520394

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev