Začimba, ki briše slabe spomine, ščiti srce in preprečuje raka

23. januar 2015 ob 08:39 | 83
Kurkuma prepreči, da se v naših možganih ugnezdi strah, pravijo znanstveniki. Še več. Pomaga nam pozabiti slabe spomine. Zaradi izjemnega protivnetnega delovanja pa učinkuje tudi v boju proti raku in srčno-žilnim boleznim.

Znanstveniki Univerze v New Yorku menijo, da bi uživanje kurkume lahko pomagalo pri zdravljenju številnih duševnih bolezni, posebno posttravmatske stresne motnje pa tudi anksioznosti in depresije. Ne vedo še točno, zakaj kurkuma deluje tako blagodejno, če nas mučijo pretirani strahovi in celo slabi spomini, a kot pove profesor Glenn Schafe, ki je vodil študijo: "Slabe spomine je očitno mogoče izbrisati. In očitno je to mogoče storiti tudi s prehrano, ki je bogata s kurkumo."
Izjemno protivnetno delovanje

Ne vedo natančno, predvidevajo pa, da je tako ugoden vpliv na našo psiho posledica izjemne protivnetne moči, ki jo ima kurkuma zaradi eteričnega olja, ki ga vsebuje. Vnetja preprečuje in zdravi tako učinkovito, da jo znanstveniki celo primerjajo z zdravili. Zaradi tega je uživanje kurkume priporočljivo, da bi preprečili ali zdravili vrsto bolezni in tegob, ki so povezane z vnetji: od artritisa do alergij in vnetnih črevesnih bolezni.

S protivnetnim delovanjem ohranja tudi zdravo srce in ožilje ter možgane

Med drugim tako, da preprečuje, da bi se nabiral slab holesterol, ki lahko sčasoma zamaši žile in povzroči srčno ali možgansko kap. In če ostanemo pri možganih. Študija nemškega Inštituta za nevroznanost in medicino je pokazala, da lahko uživanje kurkume celo obnavlja možganske celice, zato jo zdravniki priporočajo tako tistim, ki bi radi ohranili svoje možgane še dolgo čile in zdrave, kot tistim, ki jih je že prizadela bolezen, ki uničuje možganske celice, to pa so recimo kap, demenca, Alzheimerjeva bolezen.

Kurkuma naj bi na ravni molekul pomagala preprečevati pojav, rast kot tudi širjenje rakavih celic.

Močna bojevnica proti raku

Uživanje kurkume priporoča Ameriško združenje za rakave bolezni, ki pravi, da naj bi študije pokazale, da naj bi na ravni molekul pomagala preprečevati pojav, rast in širjenje rakavih celic. Na Univerzi v Leicestru so raziskovali, kako lahko – ko bolnik raka preboli – uživanje kurkume močno pripomore, da se bolezen ne vrne. Tudi ko zdravnik pove, da je rak premagan, lahko namreč v telesu ostane nekaj rakavih celic. Ker lahko kurkuma do neke mere te očitno uničuje, jo je tudi po bolezni zelo koristno še vedno obdržati v svoji prehrani in tako poskrbeti, da je čim večja verjetnost, da bodo tudi te uničene. Z uživanjem kurkume boste res poskrbeli za svoje zdravje, hkrati pa boste še svoje obroke spremenili v bolj okusne.


slika 512027

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev