ZAPOZNELA PRAZNIČNA ČESTITIKA by Luka Mesec

29. december 2014 ob 10:31 | 102
Od vseh prazničnih zgodb je tale najlepša. In najbolj tragična. Pred natanko 100 leti so se - na zahodni fronti vojne, ki je bila 6 mesecev po svojem začetku znana kot "Velika vojna" -, iz nemških jarkov zaslišali vzkliki "Merry Cristmas", angleška stran pa jim je odgovarjala "Frohe Weihnachten".

Drug za drugim so vojaki - preko trupel svojih tovarišev - prikorakali iz jarkov na z mrtvimi posuto nikogaršnjo zemljo, si skočili v objem, izmenjali slike svojih najbližjih in ugotovili, da imajo drug z drugim veliko več skupnega kot s svojimi oficirji in generali. Tako nemški kot angleški vojaki so namreč bili po večini revni kmetje in delavci, medtem, ko so bili generali na obeh straneh veleposestniki, plemiči, industrialci.

V duhu na novo odkritega tovarištva so iz pločevinke izdelali žogo, postavili improvizirane gole in odigrali nogometno tekmo. Vojna se je na zahodni fronti na praznični večer ustavila.

Ganljiv dogodek pa seveda ni ustavil imperalističnih interesov, ki so vojno poganjali. V strahu pred širjenjem "božičnega duha" so generali še isti dan nagnali vojake nazaj v jarke in ukazali nadaljevanje pobijanja tistih, s katerimi so še pred parimi urami igrali nogomet. Še isti dan je bilo prek 100 mrtvih, vojna pa se je nadaljevala še tri leta in pol.

Generali in vodstva obeh držav so namreč v tovrstvni solidarnosti prepoznali največje tveganje za svoje interese. Če bi se solidarnost med proletarci vseh dežel, ki so jih nagnali v jarke, da drug drugemu porežejo vratove, razširila po vsej fronti, bi se razmerja moči - in z njimi vojna - zlahka obrnila proti vodstvom držav samim. Tako kot se je leta 1917 v Rusiji, ko so ruski in nemški vojaki družno odvrgli orožje.

NAJ BO LETO 2015 POLNO SOLIDARNOSTI IN TOVARIŠTVA!

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.




stalna povezava



Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijava



pozabljeno geslo včlanitev