Zaradi vse nižjih plač stevardese prisiljene v prostitucijo

23. januar 2015 ob 07:02 | 367
Plače japonskih stevardes so se tako drastično znižale, da naj bi morale številne svoj mesečni dohodek izboljšati z nudenjem spolnih uslug pilotom. Pri nekaterih letalskih družbah naj bi to že postala stalna praksa, temeljila pa naj bi na dovršeno izdelanem sistemu prepoznavanja potreb pilotov. So njihove plače resnično občutno nižje od plač stevardes po svetu?
Na delovnem sestanku pred poletom naj bi se morale stevardese nekaterih japonskih letalskih družb postaviti na ogled pilotu in kopilotu, ta pa naj bi nato s kretnjami dala vedeti, ali in kakšne usluge si želita od katere izmed njih. Če se denimo pilot s štirimi prsti praska po nosu, naj bi to pomenilo, da je za eno noč v hotelu s stevardeso, ki jo ob tem gleda, pripravljen plačati 40 tisoč jenov, kar je približno 290 evrov.

Podrobnosti tega skrivnega znakovnega sistema naj bi reviji 'Shukan Post' zaupala stevardesa ene izmed japonskih letalskih družb. Po njenih besedah naj bi si vse več njenih stanovskih kolegic z nudenjem spolnih uslug pilotom zagotavljalo plačo, s katero lahko preživijo sebe in svoje družine. Samo z regularnim delom po spremembi plačnega sistema namreč zaslužijo premalo za dostojno življenje, zato je dodaten dohodek tako rekoč nuja – usluge, ki jih nudijo, pa zelo donosen posel.
»Nikoli si nisem predstavljala, da bom počela kaj takega«

Japonsko ministrstvo za zdravje, delo in socialne zadeve je v zadnjih desetih letih zabeležilo strm padec plač pri stevardih in stevardesah. Med letoma 2004 in 2014 naj bi povprečna letna plača japonskih stevardov in stevardes padla na 28 tisočakov, poroča 'Tokyo Reporter'. »Seveda si nisem nikoli predstavljala, da bom kdaj počela kaj takega,« je ena izmed zaskrbljenih stevardes povedala za 'Shukan Post'. »A plačilo za te usluge je zelo mamljivo. Za eno noč s pilotom lahko zaslužim tudi do 580 evrov, kar mi omogoča lagodno življenje.«

Dobro organizirana združba

»Dekleta, ki so pripravljena pilotom nuditi spolne usluge, so enemu izmed uslužbencev letalske družbe dale svoje telefonske številke in ta je na koncu postal njihov zvodnik,« je 30-letna stevardesa opisovala organizacijo nudenja dodatnih uslug. »Dejstvo, da stevardese in piloti med postanki pogosto bivamo v istem hotelu, močno olajšuje organizacijo tovrstnih srečanj.« Ko je vodstvo letalske družbe izvedelo za početje svojih uslužbencev, naj bi zvodnika nemudoma odpustili, a s tem naj po besedah stevardese ne bi odpravili problema, saj se je med preostalimi uslužbenci hitro našel nov zvodnik.

Stevardese, specializirane za erotične storitve

Sodelovanje med stevardesami in strankami, ki so pripravljene plačati za dodatne usluge, naj ne bi bilo omejeno samo znotraj posamezne letalske družbe, temveč naj bi pogosto šlo za projekt večjega obsega. Na Japonskem naj bi tako že obstajali ponudniki erotičnih storitev, ki so svojo ponudbo v zadnjem času omejili samo na stevardese. Številne so poleg redne službe tako tudi spremljevalke na zabavah ali hostese v barih v bogatih tokijskih okrožjih. A čas, v katerem lahko stevardese na ta način zaslužijo zajeten kupček denarja, je vsekakor omejen. »Imamo tako imenovan rok trajanja,« je reviji zaupala 29-letna stevardesa, ki nudi spolne usluge, ter dodala, da si mora prizadevati v naslednje pol leta zaslužiti čim več, saj naj bi po 30. letu njena cena zaradi starosti močno padla in se ji morda ne bo več splačalo ukvarjati s tem poslom.

Spor glede krajših kril

Šele v preteklem letu se je v japonskem javnem prostoru začelo razpravljati o vse večji izzivalnosti njihovih stevardes. Japonska letalska družba Skymark Airlines je poskrbela za razburjenje, ko je svoje stevardese ob predstavitvi Airbusa A330 oblekla v nove uniforme: oblekice, ki so segale visoko nad kolena in v katerih so do izraza prišli vsi ženski atributi. Sindikat stevardes je takrat opozoril, da bi lahko zaradi teh uniform postale tarča spolnih napadov s strani potnikov, letalska družba pa se je branila, češ da so želeli z novimi uniformami pokazati le, kako 'živahne' so njihove mlade stevardese.
Velike razlike v dohodkih

To, da ženske delajo in s tem zaslužijo za svoje preživetje, na Japonskem še vedno ni samoumevno. Veliko žensk se že po poroki oziroma najpozneje po rojstvu prvega otroka odpove svojemu poklicu. Postanejo gospodinje, zadolžene za vzgojo otrok. Za tako odločitev je pogosto kriv tudi podatek, da razlike v dohodkih med moškimi in ženskami znašajo tudi več kot 30 odstotkov v korist močnejšega spola. Prav zaradi tega ne čudi, da nekatere stevardese izkoristijo priložnost za donosen dodaten zaslužek, ki se jim ponudi pri pilotih – ti imajo namreč dovolj visoko plačo, da si lahko privoščijo vroče užitke z izbranimi sodelavkami.

Koliko pa zaslužijo naše stevardese?

Na letalsko družbo Adria Airways smo naslovili vprašanje, koliko zaslužijo stevardi in stevardese pri našem edinem letalskem prevozniku. Odgovorili so nam, da je plačilo odvisno od delovne dobe, dežurstev in variabilnih sektorskih dodatkov. Osnovna plača stevardes in stevardov začetnikov znaša 856,12 evra bruto (vodij 1.113,38 evra bruto), okvirna povprečna bruto osnovna plača srednje uspešnih članic in članov kabinskega osebja z 10-letno delovno dobo pa brez dodatkov znaša 941,67 evra (vodij 1.224,78 evra bruto). Poleg tega za posebne pogoje dela članice in člani kabinskega osebja dobijo še približno 260 evrov in 240 evrov za sektorske dodatke, vodje stevardov in stevardes pa za posebne pogoje dela približno 340 evrov in 410 evrov za sektorske dodatke. Tako torej povprečna mesečna plača stevardov in stevardes začetnikov znaša približno 1.356,12 evra bruto, tisti z 10-letnimi delovnimi izkušnjami pa naj bi zaslužili približno 1.441,67 evra bruto.slika 512023

slika 512025

slika 512024

Komentarji 2

če želiš komentirati, se
gizmus
gizmus3 leta nazaj

tudi prej je bilo enako... brez krize

DonciBalonci
DonciBalonci3 leta nazaj

Posebni pogoji dela? A je to, hm, da so tudi adrijine stevardese na razpolago pilotom?

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev