Se bodo sindikati javnega sektorja sploh še pogajali? Tina Kristan, Mario Belovič, notranja politika

06. april 2012 ob 09:07 | 168
Se bodo sindikati javnega sektorja sploh še pogajali?

»Stavka je napovedana in nobenega razloga ni, da bi jo umaknili,« je za Delo povedal Branimir Štrukelj.

Tina Kristan, Mario Belovič, notranja politika
čet, 05.04.2012, 21:46
Ljubljana – Po seji ekonomsko-socialnega sveta, pred katero je vlada potrdila rebalans proračuna, so se sestali predstavniki vseh sindikatov javnega sektorja. Razprava se bo zavlekla do poznih večernih ur, svojo odločitev pa bodo sporočili jutri. Zagotovo pa se bodo naprej pripravljali na stavko.

»Stavka je napovedana in nobenega razloga ni, da bi jo umaknili,« je pred sestankom za Delo povedal predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Če vlada ne bo umaknila spornih varčevalnih ukrepov, bo vsaj osem sindikatov, kot napovedujejo, 18. aprila stavkalo: med drugim sindikati s področja vzgoje, izobraževanja, znanosti, kulture, zdravstva, socialnega varstva, zdravstvene nege, policije, pravosodja in javnih uslužbencev. Danes pa se jim je pridružil še drugi sindikat policistov. Kdo še, (če), bo najverjetneje znano danes.

Ključna razhajanja

Zanje najbolj problematično je napovedano desetodstotno znižanje plač. Po zadnjem predlogu vlade bi se to zgodilo s 1. junijem. Tolikšno znižanje bi vlada dosegla s pet odstotkov nižjo vrednostjo posameznega plačnega razreda (gre za petodstotno linearno znižanje vseh plač), drugih pet odstotkov mase pa bi privarčevala s progresivno zmanjšanimi razponi med plačnimi razredi. Vlada je pripravljena nadaljevati plačno reformo in odpraviti obe preostali plačni nesorazmerji. Prvo bi odpravila hkrati z znižanjem (1. junija 2012), drugo pa s 1. januarjem prihodnje leto. Napredovanja v višji naziv in plačni razred bi sprostila šele s 1. junijem 2013. Plačna masa za letošnji regres in za regres za prihodnje leto bi bila, po aktualnem predlogu vlade, polovico manjša.

Sindikalisti za skupno mizo

Vlada je torej do danes predlagala datum pogajanj, sindikati pa so zdaj tisti, ki morajo sporočiti termin dogovarjanja. A vprašanje je, ali so na to sploh še pripravljeni. Približno štirideset sindikalistov javnega sektorja je o tem razglabljalo še pozno zvečer, svojo odločitev pa bodo sporočili danes. Je pa Štrukelj pred sestankom povedal, da je zdaj rebalans sprejet in s tem tudi odhodki, »kar pomeni, da smo mi že v vreči, samo še zavezati nas je treba«. Pogajati se, »ko so verjetno osnovne številke, koliko nam bodo vzeli, jasne, postaja nesmiselno«. Zdaj je občutno poslabšana pogajalska pozicija sindikatov javnega sektorja, kar je »za nas težko sprejemljivo«, je dejal Štrukelj.

Tina Kristan, Mario Belovič, notranja politika

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev