GREGORJEVO in VALENTINOVO

13. februar 2012 ob 21:55 | 159
ZGODOVINA PRAZNIKA
Trenutkov, ko lahko nekomu pokažemo, da ga imamo radi, ni nikoli preveč. V vsakdanjem življenju smo vse manj pozorni in iznajdljivi. 14. februarja, na valentinovo, pa je čas, da se prebudimo. Ob tem praznika si ljujde, ki se imajo radi, podarjajo zlasti cvetje, voščilnice in drobna darila. Valeatinovo je predvsem praznik zaljubljencev, prijateljev in vseh, ki se imajo radi.

Tudi navade in praznovanja na ta dan niso povsod enake. Rimljani so v tem času praznovali luperkalije, praznik, posvečen plodnosti in rodovitnosti. Priredili so nekakšno ljubezensko loterijo. V skrinjici so zbirali imena deklet, potem pa so fantje žrebali med njimi. Fant in dekle, ki sta se tako našla, sta naslednje leto veljala za par. Listič z imenom svojega “Valentina” so si dekleta pripela na obleko in ga nosila še nekaj dni.

Ponekod na Škotskem so ga morale celo nesti na fantov dom, kjer so v zameno dobile kakšno darilce.

V Angliji so otroci vstali pred sončnim vzhodom, in če jim je uspelo prvemu človeku, ki so ga videli, dvakrat zapovrstjo reči: “Dobro jutro, Valentin”, in to, preden jih je on nagovoril, so dobili darilo. Če pa jih je sonce prehitelo, so dobili odgovor, da “je od sonca opečen”, in z darilom ni bilo nič. V 17. stoletju so si v Angliji na ta dan poklanjali zelo dragocena darila, celo diamantne prstane. V 18. stoletju pa so jih nadomestile voščilnice s čipkastimi robovi in z motivi srčkov, prtičkov, vrtnice in drugih ljubkih reči. Zraven so, včasih celo na odišavljen papir, pripisali ljubeznive verze. V Angliji, je Valentin že stoletja zaščitnik zaljubljencev in dobrih prijateljev. Na ta dan so si že pred več kot petsto leti predvsem mladi ljudje izmenjavali pisma in razglednice, pa tudi darila, ki so jih imenovali kar “valentini”. Šega se je razširila tudi na ostali anglosaški svet, potem pa v nekatere druge evropske dežele, zlasti tiste, ki slovijo po sladkarijah, najzvestejšem spremljevalcu tega praznika. Včasih je bil čar v tem, da so ljudje voščilnice izdelali sami, poleg izmenjave daril pa je bilo za valentinovo značilno tud vedeževanje in prerokovanje. Mlada dekleta so verjela v vse mogoče vraže in ena izmed njih pravi, da ptič, ki ga bodo na ta dan ugledale, pove, kakšne vrste človek bo njen mož.

Komentarji 3

če želiš komentirati, se
arja
arja6 let nazaj

Lepo.Jaz sem si oblubila večno ljubezen.Pa še kupila sem si neko malenkost.Ker se imam rada:))

arja
arja6 let nazaj

popravek-obljubila:)

darvin
darvin6 let nazaj

... in tako je tudi prav

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev