Konec sveta bo 21. decembra 2012

29. november 2009 ob 21:11 | 3489

Američani, Poljaki in Nizozemci se že pripravljajo na apokalipso zaradi napovedi koledarja Majev, ki so čas merili povsem drugače kot mi. Po koledarju starih Majev bo čez manj kot pet let konec preštevanja velikega časovnega ciklusa, kar nekateri že napovedujejo kot kataklizmično grožnjo svetu

Napovedane naj ne bi bile samo spremembe duhovne narave, ampak naj bi se pojavili tajfuni, hurikani, potresi, izbruhi vulkanov, premiki zemeljskih polov.
Po štetju nekdaj cvetoče majevske civilizacije, ki je apokalipso predvidela že pred petimi tisočletji, se bo čez slabih pet let končalo odštevanje velikega časovnega ciklusa, z njim pa tudi sveta, kot ga poznamo. In medtem ko nekateri menijo, da so napovedane spremembe predvsem duhovne narave, so drugi prepričani, da bo prav na ta dan naš planet doživel niz katastrof, kot so tajfuni, hurikani, potresi, izbruhi vulkanov, premiki zemeljskih polov in dramatične klimatske spremembe, ki bodo Zemljo zavile v temo. Preživeli bodo samo najbolj pripravljeni.

Najresneje so majevsko napoved, privlečeno iz naftalina, vzeli Nizozemci, kjer se je po poročanju časnikov in televizij na tisoče ljudi že oskrbelo s hrano, zdravili ter, za Nizozemce značilno, z ladjami in splavi, kajti tako upajo, da se bodo rešili, ko bo njihova država, ki je že tako pod nivojem morja, povsem potonila ob napovedani apokalipsi. Tudi v drugih delih sveta nekateri ravnajo podobno. Poljaki in Američani so na vrhu lestvice tistih, ki verjamejo v staro indijansko napoved. Tako je filmski zvezdnik Tom Cruise lani na svojem ranču v Koloradu dal zgraditi posebno podzemno zaklonišče, v katerem lahko ob vseh prinesenih zalogah hrane in vode deset oseb preživi nekaj kataklizmičnih let. Bogati Američani množično kupujejo posestva in hiše predvsem na višjih legah, da bi se tako izognili morebitnemu poplavnemu valu, takšnemu, kakršne lahko gledamo v hollywoodskih filmih o katastrofah. Hiš in imetja pa ne kupujejo samo v ZDA, trenutno gredo najbolj v promet posestva v južnoafriškem pogorju Drakensberg. Internetne strani so polne novic o bližajočem se letu 2012, režiser Roland Emmerich, strokovnjak za katastrofe, je že začel snemati film z naslovom 2012.

Prerokbe v kriznih časih

Tokratna oživitev majevske napovedi svetovne katastrofe ni pravzaprav nič novega. Že pred več kot tisoč leti je takratni učenjak Bernard iz Turingije, leta 992, prestrašil Evropejce z vestjo, da jim je preostalo samo še 32 let in potem bo po njih. Naslednji je konec sveta napovedal Ivan iz Toleda na osnovi planetarnih razmerij, Angleže pa je leta 1524 najbolj prestrašila napoved splošnega potopa. Več deset tisoč Otočanov si je začelo graditi barke za preživetje, piše v Enciklopediji Britanici. Američanom se leta 1844 ni uresničila napoved baptističnega duhovnika Williama Millerja, da se bo v New Yorku pokazal Kristus in da bo to konec sveta. Omeniti velja tudi številne napovedi o koncu sveta iz vrst privržencev Jehove, ki so napovedovali katastrofo 1914., 1915., 1920., 1941., 1975. in 1994. leta. Američanka Elizabeth Clare Prophet je napovedala uničujočo nuklearno vojno 1990. leta, skoraj štirideset članov sekte Heaven"s Gate pa je 1997 leta storilo množični samomor, ker so verjeli, da se bodo reciklirali in zaživeli po uničenju sveta. Za leto 1999 naj bi tudi veljal konec sveta tudi po najbolj znanem "vedeževalcu" in preroku Nostradamusu. Za krivca nove katastrofe imajo mnogi tudi razvoj računalniške tehnologije, napovedovali so jo že ob prelomu tisočletja, zdaj so jo prestavili za nedoločen čas.

Strokovnjaki se sedaj ubadajo z vprašanjem, zakaj je znova oživel mit o majevski napovedi kataklizme. Najpogosteje razlagajo, da se napovedi in prerokbe pojavijo v kriznih časih. Mnogi so prepričani, da svet drvi v ekološko katastrofo, ki smo jo zakrivili večidel sami, k temu dodajajo nesposobnost obvladovanja sodobnih tehnologij, potem občutek, da je v svetu vse več nasilja in da so tradicionalne vrednote izginile. Od tod je samo še korak do tega, da se ljudje oprijemamo misli, da nam je nadvse potrebna modrost starih civilizacij in religij, da bi naš svet znova postal uravnotežen. Maji so ravno pravšnji za kaj takega, saj so njihova kultura, izvor in še neke druge neraziskane stvari, povezane z njimi, zavite v tančico skrivnosti, saj jih mnogi povezujejo z vesoljskimi gosti ali izgubljeno Atlantido. V času, ko je bila Evropa skorajda v gospodarskem in kulturnem mraku, so Maji v svojem najsijajnejšem obdobju, med leti 300 in 900 našega štetja, gradili veličastne zgradbe, piramide, svetišča, observatorije, ceste, poznali so astronomijo in razvili zapleten koledar in pisavo, potem pa so iz povsem nepojasnjenih razlogov izginili.

Znano je, da so Maji čas opazovali ciklično in ne premočrtno, zato se po njihovem pojmovanju prav zdaj zaključuje ciklus 5126 let in 21. decembra 2012 naj bi se po njihovem štetju začelo novo obdobje, od ničle. To naj bi bil že peti takšen ciklus, če sprejmemo razlago, da se je že petkrat zgodilo, da se je nebo razdelilo, tla so se dvignila in voda je preplavila Zemljo. Znanstveniki, ki to jemljejo z rezervo, pa opozarjajo, da so Maji povezali konec sveta z redko galaktično konjunkcijo, ki se zgodi enkrat na 26.000 let, takrat se sonce v zimskem solsticiju poravna z galaktičnim ekvatorjem, zamišljenim kot os, ki seka Mlečno stezo. Vendar pa znanstveniki močno dvomijo, da sta bili majevska kultura in znanost na takšni ravni, da bi lahko predvideli ta pojav. Ali pač?

Komentarji 5

če želiš komentirati, se
jajer
jajer6 let nazaj

Madonca ,sem naredil pismenih napak ,no tako so gotovo delali tudi včasih razni alkemisti ,čarovniki ,jasnovidci in taki tiči še zdaj strašijo ....

letanca
letanca6 let nazaj

ne samo da imaš dosti napak.. še odzadaj si dve leti z branjem :D

jajer
jajer6 let nazaj

Včasih so res gledali dolgoročno ali pa preprosto jim je zmankalo številk in vizije .Vendar vsi predvidevajo konec sveta ,kod ,da bi se veselili in si želeli hude grozote .Že verstva so vedno in še vedno ponasvlasjo o katastrofi ali -boš šl v pekel ----Malo se zamislimo -zenlja ni večna in nikoli ne bomo čisto zvedeli kako je nastala in kako se je poselila ž živlenjem .Vesolje je velik ?in tudi drugje so živlenja ..........

branac
branac7 let nazaj

Maji so se za parsto let zmotili... za njih je že bilo konec sveta

nanisimi
nanisimi7 let nazaj

tud ta razlaga ni švoh :)

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev