Kuhinja s francoskega podeželja

06. november 2010 ob 22:15 | 1335
Če v nosu še hranite nežen vonj sivke, če v ušesu odzvanja melodija francoske harmonike in je v hladilniku kos francoskega sira, potem vas bo zanimalo, s kakšnimi dekorativnimi prijemi lahko francosko vzdušje vnesete v domačo kuhinjo za čas po poletju.
slika

Predstavil vam bomo stil, ki je značilen za kuhinje na francoskem podeželju. Mešanica pohištva, ki daje vtis rabljenosti in sproščenosti, je v kombinaciji s svetlimi toni lahko privlačna izbira za vse, ki svoj čas radi preživljajo v kuhinji.

Leseno in umetelno izdelano

Za čim bolj avtentičen francoski podeželski vtis bi bila prava izbira orehov ali masivni borov les, ki sta bogata v teksturi.
slika

Vratca omaric pri podeželskih Francozih navadno krasijo umetelno izdelane obrobe, držala ali kljuke – konec koncev gre za stil iz časa domačih mojstrov, ki so poskrbeli ne le za udobnost, prijaznost in toplino doma, pač pa tudi za umetelno izdelan dekor.

Posebej pri visečih elementih, ki so našim očem in očem obiskovalcev bolj izpostavljeni, bo okrasje prišlo do izraza in pustilo vtis polnosti. Pri barvah bo največji učinek dosežen, če izbirate med lahkimi, pastelnimi odtenki. Denimo: rumena, zelena, bež, umazano bela...
slika

Za nekoliko bolj sodoben stil, svetle odtenke skombinirajte s temnejšim lesom ali s temnejšimi barvnimi odtenki.

Kuhinjski otok

Tako kot pri Italijanih je tudi pri Francozih uživanje življenja v širokem družinskem krogu del tradicije. Zato francoska kuhinja ni samo delovni prostor kuharice ali kuharja, pač pa se v njej vrtijo, zadržujejo in pomenkujejo cele družine, pa tudi sosedje in prijatelji, ki so prišli na obisk.
slika

Za sproščeno druženje v kuhinji je vsekakor treba zagotoviti primeren prostor. Temu je v francoski kuhinji običajno namenjen t. i. kuhinjski otok, ki ga lahko sestavimo iz kuhinjskih elementov; v tem primeru bo granitna, marmorna ali lesena površina zagotavljala običajno delovno površino.
Ob obiskih k otoku pridenemo stol, dva, tri... ali pa kar pet, in otok bo postal kuhinjska miza, šank, pult, kjer bodo gostje kuharju ali kuharici v sproščenem klepetu delali družbo s kozarcem izbranega vina v roki, ali pa bodo celo pomagali pri pripravi obroka.
''Ognjišče''

V Franciji ''odprti'' ogenj uporabljajo za pripravo hrane, pa tudi za pristno vzdušje. Zato je pri ustvarjanju vtisa francoske podeželske kuhinje ''ognjišče'' pomembna sestavina. Ker si v sodobnih stanovanjih vse težje privoščimo odprti ogenj v pravem pomenu besede, je v praksi vse bolj pogosto imitiranje francoskih ognjišč.
slika

Če ste zelo vztrajni pri tem, da bi se čim bolj približali ''francoskemu“, lahko poskusite tudi s tem elementom francoske podeželske kuhinje. Seveda samo navidezno.
slika

Električnemu ali plinskemu štedilniku boste vdahnili posebno mesto in mu zagotovili posebno pozornost, če ga boste ''bogato'' obdelali in opremili. Okoli plošče, ki predstavlja vaše ''kurišče“, položite mozaik ali ploščice, ki imitirajo odprto ognjišče, poskrbite tudi, da bo kuhinjska napa videti kot odvod za dim.

Dekor francoskega podeželja

Da bi pričarali francoski podeželski stil, so najbolj dobrodošli dodatki, ki dajejo vtis družinskega, tradicionalnega, preprostega življenja na francoskem podeželju.
slika

Nekaj namigov: na okna obesite zavese v svetlih tonih, na kuhinjskih elementih poiščite prostor za lončke svežih zelišč, olja in kisa vam ni treba ''skrivati'' v omare, ampak ju v lepih steklenicah razstavite kar na delovni površini. Na stene razobesite bakrene lonce, razstavite starinske vinske steklenice v različnih velikostih in barvah, na mizi ali pultu naj stoji košara za kruh, prekrita s karirastim prtičkom ...
slika

V jedilnem kotičku na ogled postavite keramične krožnike in sklede. Poskrbite, da bo na mizi šopek svežega cvetja. Pri pogrinjku ostanite skromni, prtički v svetlih odtenkih, ki se prilegajo blazinam na stolih, bodo poudarili lepoto lesene mize.

V mislih imejte, da morate ljudi pripraviti, da bodo življenje ''proslavljali'' kar v vaši kuhinji. In nikakor ne pozabite na šopek sivke!
slika

slika

Nekoliko več podeželskega vtisa vnesete, če v kuhinjo namestite starinska pomivalna korita in nad njih obesite starinsko, bakreno posodo

Komentarji 2

če želiš komentirati, se
stankapet
stankapet7 let nazaj

Kot sanje..

marko3
marko37 let nazaj

Za mene, nedosegljivo.

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev